Tirsdag møttes de to øverste lagene i fotballens femte divisjon i Vesterålen i en mini-seriefinale. Stokmarknes øyner sjansen til å spille i fjerde divisjon etter mange års ørkenvandring på det aller nederste nivået, mens Morild 2 spiller mest for æren, siden de ikke kan rykke opp til samme avdeling som søsterlaget Morild 1.

Selv om bataljen endte målløst, ga den spenning så det holdt, da Stokmarknes rykket kjappest ut av startblokkene for å skape målsjanser. Morild toppede andrelag la seg høyere og tok mer initiativ etter hvert, og de over 200 tilskuerne holdt pusten flere ganger, både på Ruben Tollefsens heading i tverrliggeren, Sivert Stordahls annullerte mål – og trippelsjansen der Stokmarknes-målvakt Vitaliy Prokop var overalt og presterte tre heseblesende redninger i løpet av brøkdels sekunder.

Ukraina

Familien til den den nye målvakta flyktet til Stokmarknes fra Russlands angrep på Ukraina i vinter, og i høst har Vitalii kommet etter. Etter å ha spilt i ukrainsk første- og andredivisjon og siden i Polen, har han ennå ikke tapt med sitt nye lag: Så langt er statistikken tre seiere og to poengdelinger.

– Vi ville vinne – men det ville Morild også. Begge lag hadde gode sjanser. Men jeg er fornøyd med både laget og min egen innsats, oppsummerer Vitaliy Prokop etter Morild-kampen.

Styrke i feltet

Stokmarknes IL ble raskt satt i kontakt med ham og fikk overgangen fort i orden etter å ha hatt ham på trening. Nå er trener Nils-Olaf Rusten Larsen storfornøyd.

– Vi har fått en utrolig god og stabil keeper med styrke i feltet. Han har ikke spilt aktivt på et par år, men vi ser vi at stadig mer stemmer for hver eneste trening. Og han var jo veldig god mot Morild 2, både i feltet, og med sterke redninger på streken. Der hjalp han oss godt. Han har også kommet veldig fint inn i gruppa, og hele klubben setter stor pris på ham, sier Larsen.

Imponert

Han legger til at han er mektig imponert over hele laget etter Morild-kampen.

– Vi har jo jobbet sammen ei stund, og når guttene kjemper ned et godt lag med mange fjerdedivisjonsspillere, er det artig å kunne si at vi burde vunnet, sier Larsen til Bladet Vesterålen.

Keepertrener

Treneren trekker også fram hvordan den nye keeperen allerede prater med spillerne under kampene og hjelper dem ut, til tross for at han bare såvidt er kommet i gang med å lære norsk.

Vitaliy har også bakgrunn som keepertrener og har trent ungdom i Polen.

– Så han har trent målvakter på aldersbestemt nivå hos oss også i høst, forteller Nils-Olaf Rusten-Larsen.

Spiller for avdelingsseier

Selv roser Vitaliy Prokop medspillerne etter tirsdagens kamp:

– De gjorde en god innsats, og jeg hadde et godt forsvar foran meg. Nå har vi to kamper igjen. De skal vi vinne, sier keeperen.

Stokmarknes har alt i sine hender foran sesongavslutningen for å kunne kvalifisere seg for en av de ledige plassene til fjerde divisjon, men spiller også for å vinne avdelinga.