Det bekrefter politiadvokat Rita Hermansen Dahl i Nordland politidistrikt til VG torsdag ettermiddag.

Hun sier at de fire er siktet for medvirkning til grov voldtekt.

– Voldtekten anses som grov fordi det særlig legges vekt på at den er begått av flere i fellesskap, sier Dahl.

Oppdatert fredag formiddag:

Dahl sier at alle fire mennene har begjært seg løslatt og nekter straffskyld. Hun ønsker ikke å kommentere flere spørsmål om selve hendelsen.

Den grove voldtekten skal ha skjedd natt til søndag, og ble anmeldt av den fornærmede kvinnen selv søndag. Politiet har tidligere sagt at det ikke skal være noen relasjon mellom henne og de siktede mennene.

Mennene får brev- og besøksforbud i fire uker og sitter i isolasjon den første uken, skriver VG.

Påtaleansvarlig Elaine Pettersen Skagtun i politiet forteller at det er skrevet feil i én av fengslingskjennelsene:

– Én av de siktede fikk kun to uker varetektsfengsling og brev- og besøksforbud, og ikke fire, skriver hun til Bladet Vesterålen.

Ekstra ressurser

Politiet bekreftet torsdag at etterforskningen var krevende, og at de derfor har fått ressurser fra andre steder i fylket.

– Etterforskningen i saken pågår for fullt, og med så mange tiltalte er det en stor og krevende jobb. På grunn av sakens karakter og antall tiltalte, får etterforskningsledelsen på Sortland bistand av etterforskningsressurser fra flere lokasjoner i Nordland politidistrikt, skrev politistasjonssjef Bjørn Følstad Larsen i en pressemelding klokken 15.05 torsdag.

– Saken vil ta tid å etterforske, selv om det er satt mye ressurser på saken.

Fengslingssaker

Torsdag formiddag og tidlig ettermiddag var de fire siktede i saken i hver sin fengslingssak i retten, der politiet begjærte dem varetektsfengslet i fire uker. Grunnen politiet oppgir er faren for bevisforspillelse.

– De siktede i saken motsetter seg varetektsfengsling. Politiet venter på kjennelsene fra fengslingsmøtene, skriver politiet.

Rune Nielsen representerer en av de siktede. Han forteller at han argumenterte i retten for at vilkårene for fengsling ikke er oppfylt

– Min klient erkjenner ikke straffskyld og begjærer seg løslatt, skrev Nielsen til Bladet Vesterålen.

Har advart mot rykter

Torsdag ettermiddag skrev Bladet Vesterålen om Sharaf Safi og flere andre menn fra Sortland, som ble utsatt for ryktespredning, hets og trusler etter at saken ble kjent.

Politiet har nå gått ut og advart mot ryktespredning på sosiale medier.

– Politiet er kjent med at det verserer mange rykter og bilder på sosiale medier om hva som har skjedd og hvem som har vært involvert. Slike rykter kan være skadende for de som blir omtalt, og politiet ber om at man unngår å spre rykter og bilder, skrev politiet onsdag.