Øksnesbedriften har drevet med produksjon av lutefisk i mange år og nå selges den over hele landet i Rema-butikker.

Geir Lockert har ansvaret for produksjon av av lutefisken hos Myre Mar. Han synes det er veldig hyggelig å ha fått denne anerkjennelsen av fisken.

Mye jobb i god kvalitet

– Når vi kommer godt ut i en slik test, viser det at vi leverer god kvalitet. For at vi skal få et godt produkt, starter jobben egentlig hos fiskeren som må gi fisken god og riktig behandling allerede når den kommer om bord.

– På mottaket velger vi ut hvilken fisk som passer til henging. Når den er tørr, sorterer vi ut den fisken som passer til lutefisk. Det vi gjør videre handler om hvor mye lut vi skal bruke, vanning og hvor lenge prosessen skal foregå for at vi skal få god lutefisk.

– De fleste har sin måte å lage lutefisk på, og vi har vår. Dette er en bedriftshemmelighet som vi ikke deler med andre, sier Lockert og smiler lurt.

Han står inne i butikklokalene der det hele startet for seks år siden. Det var Rema-butikken på Myre som først tok inn lutefisken fra Øksnes-bedriften. Det tok ikke lang tid før kundene oppdaget fisken.

– I en fiskerikommune som Øksnes vet de fleste hva som er kvalitetsfisk. Og kundene er ikke så opptatt av pris som kvalitet. Vi solgte godt av lutefisken og vi anbefalte den for andre butikker i kjeden. Nå selges den i alle våre butikker i Norge, sier leder for Rema-butikken på Myre, Ken Terje Larsen.

Mye kjærlighet

Lockert smiler når han hører hva Larsen har å si om produktet og han innrømmer at det betyr mye for dem.

– Dette er god reklame, ikke bare for oss, men også for Øksnes som fiskerikommune. Lutefisken gir arbeid til 15 personer i ei tid på året da det ellers er lite aktivitet.

– Jeg kan love at det ligger mye kjærlighet i dette produktet. Mens produksjonen pågår er jeg på jobb både sent og tidlig og passer på at prosessen går riktig for seg. Det er viktig for å få fisken slik man vil ha den. Når salget går bra og blir tatt så godt i mot av kundene, er alt det arbeidet som vi legger ned i dette, virkelig verdt det, sier Lockert.

– Leverer beste kvalitet

Produktgruppesjef hos Rema 1000, Martine Steen er veldig fornøyd med at lutefisken er kommet så godt ut i test:

– Vi fikk gode tilbakemeldinger på dette produktet også i fjor, så i år kjøper vi nærmere 70 tonn med lutefisk fra Myre Mar. Og gode testresultater viser at vi har valgt rett leverandør, sier Steen.