– Det er lokalt fare for is, på grunn av overgang til mildvær og nedbør som regn. Det vil lokalt komme regn opp mot 400-600 meter og dette kan føre til glatte veier, advarte meteorologisk institutt natt til torsdag.

Farevarselet var over klokken 8, men omtrent samtidig kom det en ny advarsel – denne gang fra Statens vegvesen.

– På grunn av væromslag og fare for ising, er det fare for glatte partier i Vesterålen og Ofoten, skrev Vegtrafikksentralen Nord på Twitter.

Mer spesifikt kom det varsel om E10 torsdag formiddag:

– På E10 Bjerkvik-Bogen er det fare for glatte partier. Senk farten og kjør forsiktig, skrev vegvesenet da.

Frossen bakke

Statsmeteorolog Maiken Vassel ved Vervarslinga for Nord-Norge fortalte onsdag at det lå en front med nedbør til havs, som var i ferd med å trekke inn mot kysten. Det samtidig som det var milde luftmasser i samme område.

– Nå har det vært ganske kaldt i noen dager, med frost på veiene, og også litt snø enkelte steder. Nå slår det over til mildvær, og da kan det bli ganske glatt på veiene, sa Vassel til Bladet Vesterålen.

– Bakken er frossen flere steder, og når det kommer regn oppå kan det bli overraskende glatt. Vi har sendt ut gult farevarsel for å være litt i forkant, sa hun. Det viste seg å være riktig.

Regn og mulig snøfokk

Temperaturene er ventet å stige de neste dagene, men det er ikke snakk om tosifra varmegrader. Etter hvert som mildværet kommer tilbake, går vi også tilbake til fuktig vær.

– Det kommer et lavtrykk sørfra, som vil gi en del nedbør i hele Nordland. Temperaturene skal stige litt, men da i kombinasjon med en del regn, sier statsmeteorolog Vassel.

Og det ligger ikke bare an til å bli regn: