(iFinnmark) Et norsk P-8-fly dukket opp på flyradaren utenfor Lofoten tirsdag ettermiddag, og fløy videre langs norskekysten til Troms og etter hvert Finnmark. Forsvarets operative hovedkvarter bekrefter turen.

– Det er P-8 Poseidon som er på øving og treningsflyging, sier Eivind Byre, oberstløytnant og kommunikasjonssjef i Luftforsvaret.

Flyet, som holder på å bli innfaset i Luftforsvaret, skulle egentlig være i såkalt initiell operativ kapasitet (IOC) fra sommeren av.

– Men på grunn av sikkerhetssituasjonen som er i Europa, skal P-8 begynne å fly tokt i slutten av april. Så det har blitt fremskyndet litt, sier Byre.

Frem til sommeren skal både P-8 fra Evenes og P-3 Orion fra Andøya fly operative tokt. Orion har siste tokt fredag 30. juni i år, og da er det slutt for MPA på Andøya. Da overtar P-8 på Evenes oppdraget.

Forsvant fra radar

Man kunne følge flyet på flyradarsiden Flight Radar frem til rundt like over klokken 14.30, før siden sluttet å motta signaler fra flyet. Da holdt det kurs nordøstover.

Like før klokken 15.30 dukket flyet igjen opp på radar. Da var flyet like nord for den vestligste delen av Sørøya. Da var flyet på tur motsatt vei. Man kunne så følge det sørover langs norskekysten.

Dette er flyet

P-8A Poseidon er et amerikanskprodusert maritimt patruljefly. I 2017 bestilte Norge fem fly og det første ble levert i februar 2022. De har base på Evenes. Total kostnadsramme for innkjøpet er på cirka 11 milliarder 2021-kroner.

Flyene er basert på Boeing 737-800, som er det vanligste av den velkjente 737-serien, men er spesialtilpasset for antiubåtkrigføring, samt maritim og elektronisk overvåking.

De erstatter P-3 Orion og DA-20 Jet Falcon, som har overvåket norskekysten i flere tiår.

– Vi vil se en helt ny måte å samarbeide med F-35, fregatter, ubåter og andre kapasiteter på og det sies at overgangen fra P-3 til P-8 er like stor som fra F-16 til F-35, sier oberstløytnant Christian Leif Langfeldt, leder innføringsstøtte P-8, ifølge forsvaret.no.

Han beskriver det som et stort teknologisk sprang og at flyet er suverent i jakten på ubåter i norske farvann.

«Flyshow»: Både gammel og ny ubåtjeger i luftrommet over Lakselv