Den kraftige økninga gjelder ikke kun Nordland politidistrikt. Man ser samme utvikling på landsbasis.

Dette er urovekkende, av flere årsaker. Tallene på rusanmeldte sier noe om hvor mange som blir tatt, men de sier lite om hvor mange som faktisk kjører ruset. Politiet stopper mange, men mangle slipper også unna.

Ung i trafikken, som jobber for trafikksikkerhet, mener utviklinga er skummel. Organisasjonen roper ikke ulv. Ser man på fjoråret, var hver fjerde person som ble drept i trafikken under 25 år, ifølge Statens vegvesen.

Det er ikke kun de yngste trafikantene som har ei negativ utvikling. Tall fra UP viser ei økning i alle aldersgrupper på 22 prosent, fra i fjor til i år, på antall tatte ruskjørere. Det er til å bli svimmel av. Absolutt alle vet at det er ulovlig og potensielt livsfarlig å kjøre i påvirket tilstand. Likevel tar så mange et aktivt valg om å gjøre det.

Promillegrensa i Norge er på 0,2. Hver eneste dag blir det kjørt 140.000 turer i trafikken av personer som er ruspåvirket, ifølge politiet. Fra før vet vi at rundt hver fjerde alvorlige trafikkulykke skjer på grunn av rus.

Nå står julebordsesongen for tur. Her har alle som nyter alkohol et særskilt ansvar. La bilen stå. Og husk «dagen derpå»-rusen. Promillen sitter ofte lenger i kroppen enn man tror.

Oppfordringa på vei inn i adventstida er enkel, men viktig: Hold deg edru bak rattet, og tips politiet ved mistanke om ruskjøring.

Det kan redde liv.