I dag legger Hege, Emil, Eskil, Elias og Øystein Huse fra Stokmarknes ut på drømmeseilasen over Atlanterhavet. (foto: Privat)

I dag legger Hege, Emil, Eskil, Elias og Øystein Huse fra Stokmarknes ut på drømmeseilasen over Atlanterhavet. (foto: Privat)

Familien følger passatvinden

HADSEL: Etter et halvt livs drømmer og seks års planlegging legger familien Huse fra Stokmarknes ut på seiltur over Atlanterhavet i dag.
Publisert
DEL
HADSEL: Etter et halvt livs drømmer og seks års planlegging legger familien Huse fra Stokmarknes ut på seiltur over Atlanterhavet i dag.

Seile-entusiastene Hege (45) og Øystein Huse (46) fra Stokmarknes har med seg alle de tre sønnene Elias (19), Emil (13) og Eskil (12) Huse når de legger ut med seilbåten «Ghost», en 45 fot stor Bavaria Cruiser.

Middelhavet

Fase én gjorde de i sommer. Da seilde de fra Korfu gjennom Gibraltarstredet til Madeira og så til Tenerife, der båten har ligget og ventet på dem.

Da ble det mindre seiling enn de håpet på, med nesten vindstille forhold i sommerens Middelhav. Men en eventyrlig tur fikk de likevel: Bading i åpent hav, besøk av delfinflokker, og tilskuerplass til sverdfiskfangst fra spesialbygde båter med harpunering fra lange utriggere i Messinastredets sterke straum.

– Etter Gibraltar fikk vi god vind, og da fikk vi føling med Atlanterhavet, forteller Øystein.

Legger ut i dag

De var en tur på Tenerife i oktober og sjekket at båten var i god behold, og så, tredje juledag, forlot de Stokmarknes for alvor.

I dag, tirsdag, legger de ut over det store Atlanterhavet med kurs for Barbados, i ei gruppe på 15 seilere. Arrangøren er erfaren, og var i sin tid den første til å arrangere en regatta for amatører over Atlanteren.

Går alt etter planen, vil de være i havn om rundt 20 dager, eller kanskje litt til.

– Vi går sørover for å få en stødig passatvind med oss, forklarer seilerne.

Uten faste punkt

Men det blir rundt tre uker uten faste punkt i tilværelsen. Så lenge uten landkjenning har de aldri før prøvd.

Før de la ut, måtte de blant annet handle mat for så lang tid som ingen av dem har gjort tidligere. For å være på den sikre sida, må de proviantere for 30 dager, minst, og planlegge nøye hva de skal spise. Dagene på Tenerife før utseiling har vært intense. Mye handling, proviantering, og forsikringer om at ingenting skal være avglemt.

Grundig forberedt

– Jeg har lest at hundeskåler skal være anbefalt som tallerkner om bord. De er jo stødige. Vi har lært mye under forberedelsene, ler Øystein.

– Vi må jo blant annet ha et vaktsystem som fungerer. Vi testet det jo i sommer og fant et system som var høvelig for alle. Men da var vi jo bare fire - fem dager utpå. Nå er det mye lenger. Da blir både mattider og andre rutiner om bord viktige, og så har vi jo planer for å aktivisere ungene, sier foreldrene.

Uten dekning

Ikke minst blir det en spesiell følelse å være helt uten mobildekning.

– Da føler man seg litt aleina, innrømmer de. Men de har et system som er koblet opp mot satelitt, slik at de vil være i stand til å sende enkle meldinger.

Karibia

På Barbados får de selskap av Heges foreldre Berit og Jacob, mens Elias returnerer til Norge en tur, før han kommer om bord igjen på Costa Rica i påsken. Da er planen for seilerne å bruke noen måneder omkring mellom de karibiske øyene, inkludert en tur til Cuba.

Australia

– Så er målet å seile ut Panamakanalen, gjøre Stillehavet og så selge båten i Australia eller på New Zealand mot slutten av 2017. Men vi er jo åpne for det meste. Planene er fleksible, og kanskje blir det helt annerledes. Vi kan ikke vite noe, men vi prøver og håper vi får oppleve mest mulig underveis, smiler Hege og Øystein.

Darwin

De har tenkt lenge på det, sett på mulighetene og planlagt.

– Men hvorfor?

– Nei, det må du svare på, sier Hege og ser på Øystein.

Og det ligger mye bak. Ikke minst gamle historier om eventyr fra fjerne kyster. Og litt biologi – faget, altså. Øystein er biolog, og har hatt én drøm om å komme til Galapagos, der Darwin gjorde funnene som satte i gang teorien om artenes opprinnelse.

– Det har jeg jo lest om. Og så er Darwin og Heyerdahl noen av heltene vi vokste opp med.

Men det er dyrt å få komme inn til Galapagos, og heller ikke greit å få lov til å seile på egenhånd i området, så selve Galapagos-opplevelsen kan det kanskje spøke for når det kommer til stykket. Men det blir mye å oppleve uansett.

Foreldre i utenriksfart

– Far min seilte utenriks. Han var rundt jorda og kom heim med kamferkiste, pil og bue og andre ting fra alle verdenshjørner. Mamma var også i utenriksfart og opplevde masse, som å fiske hai fra båt på Fijiøyene, forteller han.

– Hege sier jeg gjorde det klart allerede da vi ble i lag at vi måtte seile på langtur, tilføyer Øystein. Så hun er nok fullt medansvarlig.

Spikret for seks år siden

– Jeg har jo brukt litt tid på å vurdere om dette var et Øystein-prosjekt, eller om jeg virkelig skulle være med på dette. Men vi tok beslutningen og spikret dette for seks-sju år siden, forteller Hege. Da ble året 2017 bestemt.

– Det var hun som tok beslutningen om at vi faktisk skulle gjennomføre dette – mens jeg bare hadde lest bøker og drømt, sier han.

Den rette båten

Familien Huse har gjort seg godt kjent med «Ghost» gjennom mange år før den nå skal følge Passatvinden mot vest. (Foto: Privat)

Familien Huse har gjort seg godt kjent med «Ghost» gjennom mange år før den nå skal følge Passatvinden mot vest. (Foto: Privat)

De fant en båt av samme type som de hadde seilt med i Hellas i lag med Heges foreldre, men hadde ikke råd først. Seinere dukket muligheten opp til lavere pris og heldig kronekurs i 2011. Siden har de feriert med den båten hver sommer, og dessuten med en fast seiltur på høsten også. Og nå kommer den store prøven.

Planlegging som hobby

– Men det er rart at vi faktisk skal i gang. Planleggingen av dette har vært hobbyen vår i så mange år, sier de.

De har vært på kurs, lest seg opp, jaktet på utstyr og sett fram mot 2017.

Spart og spart

Dessuten har de spart og spart for å finansiere drømmen.

– Det har vært en langsiktig plan å spare og betale ned på båten. Det er rart å se hvor mye som faktisk er mulig å legge seg opp hvis man virkelig vil. Om man er to voksne i arbeid og er bevisst på hva man bruker penger på, er det mulig å spare penger. Nå skal de altså brukes, slår de fast.

– Det er jo merkelig at det faktisk skjer nå. Men vi er veldig glade for at vi får til å dra alle fem i lag, tilføyer Hege.

Familien

Det er mye som rører seg både av spenning og forventninger idet de legger ut fra land. Og det er mye å glede seg til.

– Jeg ser fram til å oppleve andre kulturer og være koblet av fra hverdagslivet. Det er flott å få gjøre noe sånt som familie og være i lag når vi er kommet til en fase i livet der man begynner å spre seg ulike veier. Og så blir det fint bare å bevege seg så sakte at vi virkelig rekker å glede oss til å komme fram, synes Hege.

Felles opplevelse

– For oss er jo dette et gammeldags eventyr. Man veit ikke helt hva som skjer. Men uansett vil det være en felles opplevelse og et minne vi alle sammen tar med oss videre, legger Øystein til.

– De sier at ti prosent av alle som drømmer om en slik tur faktisk kjøper båt. Ti prosent av dem igjen starter på turen. Og ti prosent av de siste fullfører prosjektet. Vi skal ikke være så høye på pæra før vi legger ut, understreker Øystein Huse.

Men de beviser uansett at det både er er lovlig og mulig å gjøre mer enn bare å drømme. Og det er både en god start og kanskje en inspirasjon for flere.

Fra dekk på «Ghost», mens de ennå var på tur i Middelhavet i fjor. (Foto: Privat)

Fra dekk på «Ghost», mens de ennå var på tur i Middelhavet i fjor. (Foto: Privat)

Turen deres kan du følge på bloggen «Langtur med Ghost»

Her kan du følge bevegelsene til «Ghost» over Atlanterhavet.

Artikkeltags