Bladet Vesterålen fortalte i slutten av oktober om Bushro Jama på Stokmarknes, som seks år etter at hun fikk oppholdstillatelse i Norge, har fått den tilbakekalt av UDI.

Etaten bygger i stor grad på funn fra hennes Facebook-side som begrunnelse.

Dødsdømt av islamister

Bushro har selv fortalt at hun er dømt til døden ved steining i Somalia av terror-organisasjonen Al-Shabbaab fordi hun og mannen Abdinasir giftet seg uten foreldrenes tillatelse. Hun har fått familiegjenforening med mannen Abdinasir, og de har to barn sammen, som er født i Norge.

Engasjement

Les også: Samlet om Bushro

Historien hennes har vakt voldsomt engasjement, og hun har fått massiv støtte fra nærmiljøet, ikke minst fra medelever på Stokmarknes videregående skole, der hun nettopp har fullført studieforberedende.

Les også: – Jeg føler meg trygg nå

– Dette har vært en påkjenning, men hun er veldig overveldet over støtten. Det er godt å se at det engasjerer, sier advokaten hennes, Daniel Riibe fra advokatfirmaet Wold på Sortland.

Ber om utsettelse

Tirsdag møtte Bushro advokaten for å gå gjennom saka.

Nå ber de formelt om at iverksettingen av vedtaket om utsendelse blir utsatt fordi det er påklaget.

– Spesiell sak

– Så kan det ta sin tid før man får et nytt vedtak. Skulle man møte veggen igjen, er det ikke unormalt at man må gå en runde til. Utgangspunktet er som i de fleste saker. Det er vanskelig å få omgjort vedtak, og her er det en politisk situasjon som har strammet det til. Men dette er en spesiell sak, som kommer ut av intet. Her er det ikke noen som nettopp har fått opphold, understreker advokaten overfor Bladet Vesterålen.

Kan bli flere runder

Han og familien er forberedt på at saka kan ta lang tid.

– Det kan tenkes at man må gå både én og to runder til, men jeg har en god følelse, sier Riibe.

Dokumentere

Han forteller at det er omfattende å gå gjennom UDIs dokumentasjon, men at hun har fått god hjelp i nærmiljøet.

– Det er jo tidkrevende å gå gjennom alt, blant annet innleggene på Facebook, der det må dokumenteres hva som er fakta. Det handler jo om tilknytningen til landsbyen hennes. Mannen hennes har med god dokumentasjon fra da han søkte beskyttelse i Norge. Han la fram fødselsattest og ekteskapsattest som er utstedt fra landsbyen Aybutey, der de møttes og giftet seg. Det er dokumentasjon det ikke har vært stilt spørsmål ved, og det er jo den mest troverdige dokumentasjonen man kan ha. Mannen har også en sønn fra tidligere, som også har i sin fødselsattest at han er født i Aybutey, understreker Riibe.

Undrer

– For oss er det et stort spørsmål hvordan denne saka har blomstret opp. Det er jo ikke normalt at UDI begynner å følge med på noens Facebookside etter at de har vært i landet i seks år, tilføyer han.

Språktesten

Advokaten påpeker at språktesten UDI viser til, som også blir brukt mot henne nå, ble gjort da hun søkte beskyttelse. Men den skal ikke ha vært analysert før nå.

– Vi har bedt om å få den oversendt, så vi kan sikre at den faktisk er hennes. Vi har også mulighet til å innhente en uavhengig språkanalyse. For hennes del er det ikke så mange flere måter å kunne dokumentere hvor hun er fra. Det er språket og historien ellers. Og dialekten har hun en god forklaring på. Folket hun tilhører har ikke sterke røtter i denne landsbyen, fordi de har vært internt på flukt i Somalia. Dialekten er påvirket av det også. Hadde man bodd en fast plass hele livet, hadde man hatt en sterkere dialekt, sier advokat Daniel Riibe.