Jama Bushro fikk oppholdstillatelse kort tid etter at hun kom til Norge som asylsøker for seks år siden. Etterpå fikk hun familiegjenforening med mannen Abdinasir Barre, og de har sammen fått to barn på Stokmarknes.

Samtidig er hun i ferd med å fullføre studieforberedende på Hadsel videregående skole. Én eksamen tok hun i mai i år mens hun lå på fødeavdelinga på sykehuset, to dager etter at lille Muhsin var forløst med keisersnitt. Om tre uker tar hun den aller siste eksamenen. Etterpå drømmer hun om å ta pedagogisk utdanning.

I fast arbeid

Abdinasir har hatt arbeid i alle de tre årene siden han kom til Norge. Først hos Hadsel kommune, og i dag i fast jobb på Nordlaks.

– Vi har begynt å spare penger, for vi vil så gjerne kjøpe hus på Stokmarknes, sier Bushro.

Frist 25. november

Fredag fikk familien sjokket. Et brev fra Utlendingedirektoratet som sier at hun er fratatt oppholdstillatelsen. Begrunnelsen er at hun ifølge UDI skal ha gitt uriktige opplysninger da hun kom til Norge.

De fikk først oppgitt 14. november som datoen de må forlate Norge. Fordi hun har rett til å møte advokat, har de fått datoen utsatt til 25. november. Hun har fått møte med advokaten 22. november, samme dag som hun også skal ta sin siste eksamen på videregående skole – i norsk.

Facebook-profilen

Mandag var sjokkerte og vantro lærere og norske og somaliske venner samlet rundt familien i kantina på Hadsel videregående skole.

– De sier at jeg kommer fra et annet sted i Somalia enn jeg har oppgitt. Det handler om bilder og kommentarer de har sett på min Facebook-profil, blant annet hvem jeg har kalt for «søster» og «bror». Det er vanlig å bruke om venner i Somalia, forklarer Bushro gråtende.

– Jeg har snakket sant

Hun forteller at det er vanlig blant somaliere å oppgi ukorrekt personinformasjon på Facebook, slik det også blant nordmenn på enkelte nettsamfunn har vært vanlig å bruke kallenavn, feil fødselsdato og annet.

– Jeg hadde aldri tenkt at sånt tull skulle skade mitt og min families liv. Jeg svarte helt sant til myndighetene da jeg kom til Norge og fortalte historien min igjen og igjen, sier hun til Bladet Vesterålen.

Pengeoverføringer

De forteller også at UDI har reagert på at de har sendt penger til personer i flere ulike områder i Somalia. Det de forteller, er at de har sendt penger til familien, som er internflyktninger.

– Det er krig i Somalia. Hvis ett område blir bombet, reiser man et annet sted. Det gjør alle som har muligheten, sier Abdinasir.

Dødsdom

Hun sier hun flyktet fra Somalia med en dødsdom fra den islamistiske terroroganisasjonen Al-Shabbaab over seg fordi hun og Abdinasir hadde giftet seg uten foreldrenes samtykke. Det kvalifiserer for steining. Norske medier skrev i 2009 mye om hvordan terror-organisasjonen steinet mennesker til døde for brudd på deres ekteskapslovgivning.

Drømmer om å studere

Neste år hadde Bushro håpet å bli norsk statsborger, og å begynne på studiene. Egentlig ville hun studere økonomi.

– Men vi ønsker å bo på Stokmarknes, så da ville jeg heller satse på lærer- eller barnehageutdanning.

Knyttet til Stokmarknes

De får mange bekreftelser på at de er knyttet til lokalmiljøet i Hadsel.

– Bushro er et forbilde for oss somaliere som bor i Hadsel, sier én av de somaliske vennene.

– Vi vil prøve å hjelpe dem med å skrive anke på vedtaket, holde kontakt med advokaten og skape oppmerksomhet om saka deres, sier Åse Jakobsen.

I Somalia har de lite å reise tilbake til. Barna Masud (3) og Muhsin (5 mnd) har ingen tilknytning dit. Foreldrene er også redd for at Al-Shabbaab vil komme til å ta dem som barnesoldater.

– Er det slik menneskerettene virker?

– Er det slik menneskerettighetene virker i Norge? Vi har to barn her som ikke kjenner noe av Somalia. Skal vi vises ut på grunn av Facebook-bilder? Vi har aldri belastet Nav. Jeg er ikke kriminell. Og nordmenn blir advart mot å reise til Somalia fordi det er farlig, mens vi og våre barn skal bli sendt dit. Er vi så forskjellige? Jeg kan ikke forstå det, utbryter Bushro.

UD advarer mot reiser

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ta flyktningestatusen fra 1.600 somaliere i Norge og sende dem tilbake, fordi UDI mener det er tryggere i landet etter at Al-Shabbaab trakk seg ut blant annet fra Mogadishu for fire år siden.

Samtidig advarer Utenriksdepartementet alle reiser til både det sørlige, sentrale og nordøstlige Somalia, inkludert Mogadishu, skriver Dagbladet. Al-Shabbaab har startet en offensiv i Sør-Somalia og har også utført flere angrep i Mogadishu i det siste.

Farlig

– Ingen liker å forlate sitt eget land. Men det er farlig for oss å være der. Mens UDI mener vi ikke er sterkt knyttet til Norge, har vi fått barn her, tatt utdanning, har fast jobb og venner. Og vi har aldri belastet Nav annet enn med barnetrygd, legger hun til.

– Vellykket integrering

Grethe Skagen Danielsen er blant familiens norske venner og var som ansatt i flyktningetjenesten med på å ta imot Bushro da hun ble bosatt i Hadsel.

– En mer vellykket integrering veit ikke jeg om. Denne familien er skattebetalere og en ressurs for Hadsel. De er kjempeflotte folk som vil stå på, sier hun til Bladet Vesterålen.

– Hva slags nordmann ville sittet i sykesenga og tatt eksamen to dager etter fødselen? spør hun.

Danielsen beskriver utsendelsesvedtaket som «ufattelig»:

– At man skal gå ut fra hvilket flagg man har likt på Facebook som sannhetsvitne, er helt uhørt, mener Grethe Skagen Danielsen.

Les også dette innlegget: Kjære UDI, har vi en avtale?