Hadsel

Fønix tar Manhattan

Fønix tar Manhattan

HADSEL: Et kreativt firkløver ved Hadsel videregående skole har utnytta mulighetene godt ved medieproduksjonlinja og topper det hele med tur til New York.

– Jaaa, vi gleder oss, smiler Johannes Vang (17), Adam Enochsson (17), Jonatan Ottesen (18) og Herman Henriksen (19, ikke med da intervjuet ble gjort); firkløveret som utgjør Fønix Media UB.

Ungdomsbedriften har eksistert siden høsten 2017, da de fire møttes på Hadsel videregående. På veggen på kontoret – ja, det har flytta inn i egne lokaler i Apothekergården, guttene – henger diplomer og heder i massevis. Nylig tok guttene heim førsteprisen for beste reklamefilm på fylkesmessa i Bodø, og det var ganske så stort, forteller de.

De har ikke ligget på latsida hverken i skoletida eller på ettermiddags-/kveldstid. I løpet av halvannet år har guttene hatt rundt førti forskjellige oppdrag, som har tatt dem både til Alta og Kåfjord. Skjønt de aller fleste er gjort i Vesterålen.

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Fra Holand Jonatan Ottesen (18).

Fra Holand: Jonatan Ottesen (18).Foto: Idar Ovesen

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Fra Holand Herman Henriksen (19).

Fra Holand: Herman Henriksen (19).Foto: Idar Ovesen

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Fra Nordreisa Johannes Vang (17).

Fra Nordreisa: Johannes Vang (17).Foto: Idar Ovesen

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Fra Melbu Adam Enochsson (17).

Fra Melbu: Adam Enochsson (17).Foto: Idar Ovesen

Skreifestivalen i Øksnes trekker de fram som et av høydepunktene, der de filmet og streamet begivenhetene. For det er mye video og film det handler om hos Fønix Media.

– Interessen vår

– Det er jo interessen vår, begrunner Jonatan Ottesen (18) fra Holand.

Reklamefilmen som sendte dem til topps med stor bravur i Bodø var på hele 51 sekund!. Filmen er en presentasjon av Fønix Media UB, og Johannes forteller at planlegginga av filmen tok en måneds tid. Så var det to dager med filming. Klippinga? Ja, den var det vel Adam som tok seg av, tipper vi. For klipping faller mye på Melbu-gutten får vi høre underveis i praten.

Johannes kommer fra Nordreisa, og roser miljøet ved skolen. Og ikke minst dyktige lærere. Det gjør også de andre.

– Vi har lært utrolig mye, sier Adam, som synes de to årene har gått utrolig fort. Nå er det praksisplasser som gjelder de to nærmeste årene, med unntak av Herman, som startet ett år før de andre, og som er «ekte» russ av året.

Til Bergen

Johannes har allerede skaffet seg plass i Bergen, og både Jonatan og Adam håper også på klaff i byen under de syv fjellene, for da kan de holde kontakten og jobbe i lag videre.

Herman har tenkt å jobbe litt på egen hånd, før han skal i militæret fra nyttår.

Fønix Media UB har for tiden to prosjekt gående. Det er viktig å lytte til hva kunden er ute etter, får vi høre.

Se dette bildet i full størrelse
Idar Ovesen - Prydvegg Heder og ære i massevis til Fønix Media UB.

Prydvegg: Heder og ære i massevis til Fønix Media UB.Foto: Idar Ovesen

– Noen er veldig bevisst på hva de vil ha, mens andre gjerne overlater til oss å komme med forslag og bestemme, forteller Johannes, som også er leder i ungdomsbedriften.

– Jeg liker å ha regien, smiler han.

Høy puls kan det absolutt være når de sender direkte, og kanskje ledninga intervjueren drar med seg setter seg fast i et eller anna. Som regel går det bra, og direkte er direkte, som det heter. Etter å ha jobbet sammen i nærmere to år kan guttene slå fast at medieprodukt er godt etterspurt. Det handler om å synes i samfunnet, og få noen minutter i ruta, eller synes på reklameboarden.

Drømmen

– Drømmen er å lage dokumentar, svarer Jonatan på spørsmål om framtida.

Adam vil gjerne jobbe i en stor by sammen med et team, forteller han. Og Johannes, ja, regissørrollen er ikke fremmed i framtida heller.

Ungdomsbedriften er så proff at en utplasseringselev også er tatt inn – helt fra Nordreisa. Jonathan Vang (blir 15), lillebror av Johannes, har hatt det kjempemessig forteller han blant dataskjermer og kamerautstyr og linser og greier.

– Men jeg tenker å velge naturbruk, sier han om videre utdanningsplaner.

Ja, penger har Fønix Media UB tjent, og alt er gått i felleskassa. I juni settes kursen mot selveste New York, der masse skal oppleves og erfares. Det blir sikkert filming også. De har leid seg leilighet i lag, Johannes, Adam, Jonatan og Herman, og det er ikke hvor som helst.

Framtida ligger åpen, men først tar Fønix selveste Manhattan!

Idar Ovesen - Utplassert. Jonathan Vang (i stolen) fra Nordreisa har hatt spennende dager hos Fønix Media UB.

Utplassert.: Jonathan Vang (i stolen) fra Nordreisa har hatt spennende dager hos Fønix Media UB.Foto: Idar Ovesen