Lederen for Kystaksjonen Gjenreis Kyst-Norge, Hermann Hansen, mener fiskeriminister Elisabeth Aspaker tar drepen på fiskevær langs kysten med den nye stortingsmeldinga.

Les også: – Hva nå, Melbu? 

Les også: Åpner for fabrikktrålere

– Det er skremmende at hun i praksis skal fjerne leveringsplikten for trålerne. Det vil ramme fiskeværene som er avhengig av trålerråstoff, slik som Melbu, sier Hansen.

Last ned Sjømatindustrimeldingen her  

Bare verre

Han slår fast at kombinasjonen av regional leveringsplikt og oppheving av aktivitetsplikten er en drepende kombinasjon.

– Det har allerede skjedd en glidning over tid, så leveringsplikten er uthulet. Men i stedet for å gjeninnføre den, vil hun bare gjøre det verre, slår han fast.

Les også: – Nå ryker sikkerheten vår

Ombordproduksjon

– Fiskeriministeren argumenterer for ombordproduksjon med å si at en god del av trålfisken går ut på kjøl uansett. Men det ville vært bedre å få den fersk på land, mener lederen for Kystaksjonen.

– Det er ikke berørt noe om Deltagerloven. Vi får vente og se om djevelen ligger i de detaljene, tilføyer Hermann Hansen.

Verre enn ventet

Han hadde egentlig ikke ventet så dramatiske forslag:

– Ut fra de entydige høringsuttalelsene til Tveterås-rapporten, hadde jeg håpet at Aspaker skulle skrinlegge det verste. Men jeg er ikke veldig overrasket, heller. Regjeringa har vist total arroganse overfor kystbefolkninga. Men slaget er ikke tapt, forsikrer Hermann Hansen.

Les også: – Bekrefter sentraliserings-regjering

«Judaspenger»

Signalene om kompensasjon til lokalsamfunn der trålerredere skal få slippe unna aktivitetsplikt, faller heller ikke i god jord:

– Det er snakk om judaspenger. Det er vi ikke tjent med, sier lederen for Kystaksjonen.

Protestmarkeringer

Fredag ettermiddag arrangerer Kystaksjonen en større markering i Tromsø i protest mot Sjømatmeldinga.

Vinteren 2014 deltok fire hundre mennesker i et fakkeltog for leveringsplikt på Melbu.

– Vi vil være med og støtte opp om lokale markeringer også. Vi håper på en stafett, sier Hansen.

– Nå blir de premiert for sviket

HADSEL: – Bedriftene som har unngått forskriftene, blir premiert.

Geir Jørgensen i Hadsel Rødt reagerer kraftig på stortingsmeldinga fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Han mener hun premierer bedriftene som har unngått forskriftene og latt være å ta samfunnsansvar.

– Fri fart til råkjørerne

– Hvis vi trekker parallellen til fartsgrenser i trafikken, er det ikke rett svar å fjerne fartsgrensene når noen sjåfører ikke respekterer dem. Fiskeriministeren premierer dem som har brukt millioner på advokater. Nå får de betalt for sviket mot kysten, sier han.

– Uholdbart

Jørgensen understreker at industriselskapene som eier trålere, har fått fiskerettighetene:

– De har fått rettighetene mot å inngå en samfunnskontrakt de har brutt. Nå får de nesten full frihet. Dette må være fullstendig uholdbart for folk på Melbu og i Stamsund, konstaterer Jørgensen.

Vil ikke bli klienter

Han mener løfter om kompensasjon til lokalsamfunn der trålerrederne slipper aktivitetsplikt, er lite verd:

– Som fiskerisamfunn kan det ikke være aktuelt å bli gjort til klient på den måten. Det er fisken vi lever av, og kravet er at fisken skal hit.

Tapersak

Rødt-representanten mener forslagene er en tapersak for Høyre:

– Dette er totalt i utakt med befolkningen. Det er andre gang en norsk fiskeriminister huler ut samfunnskontrakten mellom storredere og lokalsamfunn, for så å forsvinne til en behagelig tilværelse som fylkesmann i Tromsø, tilføyer han.

Håper på ordføreren

Jørgensen regner med sterk innsats fra ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap).

– Jeg håper hun gjør seg tung og bruker alle kanalene hun har, sier han.