annonse

Skjøt opp egenproduserte raketter

: Her er de snart klare med rakettene, Martins (t. v.) og Williams (nr 2 fra høyre) raketter skal opp for første gang, mens Arin skal forsøke sin for andre gang. Her får han hjelp av Lisa Haug til å få på plass landings-fallskjermen igjen. (Foto: Solgunn Jensen)
: Denne raketten har Makerspace-gjengen 3D-printet selv, i tre deler, som så er satt sammen. (Foto: Solgunn Jensen)

De unge Makerspace-forskerne på Stokmarknes sendte opp egne raketter på Børøya torsdag. Fort og høyt!

  • Solgunn Jensen

Martin og William skulle skyte opp sine for første gang, og Arins var reparert etter å ha landet på ungdomsskolens tak for tre uker siden.

– Det var vel da de voksne fant ut at vi måtte flytte oss hit for å teste dem, ler guttene.

De er med i den ivrige gjengen som ukentlig møtes på Makerspace-verkstedet oppe i gamle Apoteket på Stokmarknes. Her driver de med mye artig.

Disse tre rakettene er bygget av bestilte byggesett, og de viser fram hvordan de tennes elektrisk, og ikke med fyrstikk slik som nyttårsraketter.

– Hvor høyt gikk din da du prøvde for tre uker siden, Arin?

– Å, veldig høyt, og veldig fort, ler Arin. Han viser også fram at han har fått lide for vitenskapen, men kuttet i fingeren er grodd nå.

Martin forteller at de heldigvis ser hvor disse rakettene lander, fordi de har en liten fallskjerm som folder seg ut når de snur nesa nedover.

– Da blir de ikke knekt og ødelagt heller.

Lisa Haug som hjelper dem med utskytingen, viser at de også har begynt å 3D-printe egne raketter, men den kan ikke lage større biter enn at en rakett må printes i tre biter og settes sammen. De gleder seg til egne raketter også blir klare til oppskyting.

Fyker avgårde

: Denne raketten har Makerspace-gjengen 3D-printet selv, i tre deler, som så er satt sammen. Foto: Solgunn Jensen

Så er Aksel William Danenbarger klar med strømmen til oppskyting, og Kolbjørn Hoseth Larssen har fått dronen i lufta for å filme oppskytingen, så de får bedre tid til å studere det hele når de kommer tilbake til Makerspace. Det blir bra, for etter at Aksel har telt ned, fyker raketten avgårde så raskt og så høyt at man nesten ikke rekker å se det i farta. Tjohei!

Etter ei lita stund kan man skimte den lille fallskjermen langt der oppe, og den daler fint ned på myra. Blide unger springer i flokk og finner den. Det gikk jo fint.

Martin er fornøyd med hvordan hans gikk – og så er det neste rakett.

annonse