– Vi har hatt ei fantastisk helg. Ikke minst fordi jeg og Kjell Arne Finnesen har fått ha fri hele helga. Det er artig for utøverne har få trene med noen  som har høyere kompetanse enn oss. Det er alltid godt å få inn noen med nye øyne og et nytt blikk på alt, smiler Ken Thomas Kvæl.

God integrering

Som høyest gradert er Kvæl til daglig han som er trener, men i helga var det storfint besøk fra teakwon-do klubbems master, Ingar Eilertsen. Lørdag var det seminar i Hadselhallen, mens det søndag var gradering, der deltakerne bestod med glans.

Og blant dem er 6 mindreårige asylsøkere fra bankplassen mottak på Melbu, fire fra Afghanistan, en ungdom fra Kongo og en fra Syria.

– Vi tenkter at dette er veldig god integrering. Det er en del av det bankplassen gjør, å hjelpe ungdommene til en meningsfylt og forutsigbar hverdag, sier Ken Thomas Kvæl.

Fra 6 til 59 år

Deltakerne i helgas seminar er fra 6 til 59 år gamle.

–  Integering er noe som er veldig i vår ånd, det å bidra til en fredeligere verden. Vi har flere familier som trener hos oss, fra de ynsgte til de eldste. Det er det som er flott med denne sporten, dette er noe man  oppleve og kan gjøre sammen, sier Kjell Arne Finnesen.

Selv var de seks ungdommene fra Bankplassen strålende fornøyde med helga.

– Det var kjempebra! Helt topp, dette blir ikke siste gang vi er på gradering, sier de.

Brannmann med kols

Eldstemann på graderinga, Karl Olav Ra fra Risøyhamn har også en annerledes historie, han er tidligere brannmann med lungesykdommen kols. 

Lørdag knuste han planker så flisfokket sto, og det uten brannøks.

– Hehe! Denne treninga er  faktisk det som gjør at jeg klarer meg så bra, humrer mannen med bare i underkant av 50 prosent lungekapasitet.

Hardhausen begynte å trene taekwon-do etter å ha sett ei oppvisning med sortbeltene fra Sortland.

- Det var utrolig fascinerende. Jeg begynte med dette for å ha en aktivitet å gjøre sammen med sønnen min, men så ble jeg hekta. Han er selvfølgelig mye flinkere enn meg, teorien tar han med en gang, sier Ra, som foreller at kamåsporten er flott, man får brukt både hode og kropp.

Trening er viktig

– Dette er fantastisk fin trening, for kolsrammede er det å være i aktivitet  og trening utrolig viktig, det var nylig omtakt i riksmedia.  Også er miljøet helt utrolig flott, sier Ra, som også var blant dem som stod med glans på gradeinga.

I fjor i februar var han innlagt så sykehuset på grunn av kols.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få puste, og var sikker på at jeg kom til å daue. Men nå går det bare godt, og det er takket være treninga,  sier Karl Olav Ra.

Han trener vanligvis i Risøyhamn, der han foreller at Kjetil Teigen har gjort en strålende innsats i miljøet.

– Denne kampsporten er flott på mange vis. På skolen sier de at de merker forskjell på ungene som trener, for de lærer å oppføre seg, de lærer rett og slett oppdragelse fordi det er noe som blir forventet her. Og det er utrolig flott, sier Ra.