Januar måned hadde store værvariasjoner rundt om i Norge. Her i Vesterålen og omegn hadde vi det stort sett mildt – men én stasjon tangerte varmerekorden.

Rotvær målestasjon i Lødingen målte 1,3 varmegrader i gjennomsnitt i januar. Stasjonen har vært i gang siden 2009, og har én gang før nådd den gjennomsnittstemperaturen – sist i 2020. Dette er også 1,3 grader over normalen.

Lødingen var da også en av kommunene her i området som fikk betegnelsen «varm» i januar. Mens mesteparten av Vesterålen og Lofoten har hatt en «normal, mild» januar måned, ble Lødingen, Harstad og Andenes (skilt ut fra resten av Andøy) farget oransje på temperaturkartet.

Slik er målingene fra de aktive værstasjonene i området:

  • Andenes lufthavn målestasjon målte en gjennomsnittstemperatur på 0,4 grader i januar – 1,3 grader over normalen.
  • Harstad stadion, den nærmeste målestasjonen til Kvæfjord, målte -0,5 grader i gjennomsnitt i januar – også der 1,3 grader over normalen.
  • Bø i Vesterålen-stasjonen målte 1,7 grader i gjennomsnitt, 0,9 over normalen.
  • Skagen lufthavn målte 0,3 grader i gjennomsnitt, 0,4 over normalen.
  • Kleiva målestasjon på Sortland kom seg akkurat under frysepunktet: -0,1 grad i gjennomsnitt, 0,7 over normalen.

De fleste Ofoten-kommunene har også hatt det varmt – og mesteparten av Narvik har hatt det «svært varmt» i januar.

Nedbøren har stort sett vært rundt det normale her i regionen, med unntak av Harstad, der de bare fikk 48 prosent av normalen for januar.

Øst-Finnmark skiller seg ut i Nord-Norge, med betegnelsen «ekstremt varmt» i deler av Vardø og Sør-Varanger. Det ble satt nye varmerekorder på gjennomsnittstemperaturen både i Hammerfest, Honningsvåg, Mehamn, Berlevåg, Båtsfjord, Vardø, Vadsø, Kirkenes og Pasvik.