Den seneste tiden har nedskytingen av flyvende objekter over USA vært i nyhetsbildet.

Nylig var forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i München, og der diskuterte han blant annet militærstrategi i verdensrommet med general Bradley Chance Saltzman i US Space Force, amierkanernes militærstyrke for verdensrommet.

Samarbeid

– Vi diskuterte hvordan vi kan samarbeide om oppskyting av satelitter, sier forsvarsministeren til TV2.

Kanalen viser til at Nato-sjef Jens Stoltenberg flere ganger har understreket hvor viktig forsvar i verdensrommet har blitt.

– I 2019 erklærte Nato verdensrommet for et operativt område. Både Russland og Kina har utviklet og testet våpenteknologi beregnet for verdensrommet, framgår det.

Peker på Andøya

I München diskuterte Gram og general Saltzman, ifølge TV2, hvordan samarbeidet om militær aktivitet i verdensrommet kan utvides, mellom Norge og USA.

Gram antyder at Andøya kan få en nøkkelrolle.

– Vi har viktige kompetansemiljøer og anlegg i Norge. Ikke minst med Andøya Space. Det er en unik kapasitet for satellittoppskyting i nord-områdene. Her har Norge noe å bidra med i et alliert samarbeid om verdensrommet framover, sier han til kanalen.

– Veldig fin lokasjon

Gram legger til at amerikanerne er interessert i utvikle et videre samarbeid med Norge, for hvordan det kan legges til rette for satellitt-oppskyting fra Andøya.

– Andøya vil være en veldig fin lokasjon for internasjonal oppskyting av satelitter, slår han fast.

Les også

Ny nøkkelrolle for Andøya: Dette sporet bør du følge, Gram