Da en mann fra Vesterålen møtte i Midtre Hålogaland tingrett i november, tilsto han to små svindelforhold fra 2021 og ett tilfelle av ruskjøring i 2022.

Kjøreturen var bærende for straffen. Det var i januar i år at mannen ble tatt på kjøretur i Hadsel, med THC og amfetamin i blodet. En sakkyndig mente han «med all sannsynlighet» var påvirket tilsvarende over 1,2 i alkoholpromille. Når man krysser den grensa, blir det som hovedregel ubetinget fengselsstraff.

Selv om mannen erkjente straffskyld, hevdet han at han ikke husket å ha inntatt noen av delene. Han mente han hadde inntatt narkotikaen på en fest kvelden før, uten å ha husket det dagen etter. Det påvirket ikke retten.

Mannen forklarte også at han hadde lagt ut to telefoner for salg på Finn i 2021, uten at han hadde noen av telefonene. Han fikk 4.125 kroner for den ene og 1.500 kroner for den andre, men kjøperne fikk ikke det de hadde betalt for. Dette ble skjerpende på straffen for den berusede kjøreturen, og han ble også dømt til å betale pengene tilbake til ofrene for svindelen.

Retten ville normalt dømt ubetinget fengsel, men tok hensyn til mannens livssituasjon, og dømte ham til samfunnsstraff i stedet. Dermed ble det 40 timers samfunnsstraff i stedet for 28 dagers fengsel.

Om dommen blir stående må mannen også betale 25.000 kroner i bot, og han mister førerretten i to år.

Mannens forsvarer er Hanne Elise Skare. Hun hadde ingen kommentar til om mannen kommer til å anke, og heller ikke om andre forhold i dommen.