Badeutsikt: Snøen lå vakker over Vesterålsfjell og nesten ned i fjæresteinene, da Berit og Anne Kirsti tok en friskt bad i ei lita vik på Børøya, med utsikt over til det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes. Foto: Solgunn Jensen

– Aldri for kaldt til å bade

HADSEL: – I Vesterålen er det forfriskende med et bad, og det kan vi anbefale året rundt, sier helårsbaderne Anne Kirsti Sandvin og Berit Holm på Stokmarknes.

Vi har mange vakre strender her, men ikke glovarmt vann akkurat. Mange som kommer på besøk sørfra om sommeren, synes kanskje vannet på våre postkortstrender er ørlite kaldt? Men så har de lyst til å kunne si at de har badet i Nordishavet.

Badeeksperter på Hadseløya har tips så man både kommer seg uti, og trygt opp igjen:

– Dere som ikke er vant til våre temperaturer må si til dere selv at et bad her, det får blodomløpet i gang, og det gir rett og slett en herlig følelse etterpå, sier de to spreke damene.

Idet vi treffer dem er det fremdeles vår – og det er årets vår, med snø helt ned på bakkenivå. De er i gang med et bad i et mildt sagt vårfriskt hav på Hadseløya.

Badeselfie: Her har proffene knipset en vinterbadetur til Morfjord på Austvågøya, hos Lillian Morfjord (bak) som også er helårsbader. Foran fra venstre: Reidun Grimsø, Anne Kirsti Sandvin og Berit Holm. Foto: Privat

– Hvis du syns det er kaldt, så er det det du må si til deg selv mens du gjør deg klar, og kanskje gruer deg litt : Det ER verdt det! Den gode følelsen etterpå er ubetalelig!

– Når vi bader om vinteren har vi alltid med oss noe varmt å drikke, så vi raskt får opp varmen i kroppen igjen. Og så er det lurt med noe på føttene. Se på de fine badeskoene til Anne Kirsti, sier Berit.

Anne Kirsti smiler og er veldig fornøyd med dem, kjøpt på en ferietur til Dubrovnik, Kroatia.

– Med badesko kommer man seg fort nok uti og opp igjen når det er kaldt, bekrefter hun.

Anne Kirsti er veteranen i badegruppa, som består av tre damer som altså bader hele året i Vesterålen. Hun har vært helårsbader siden år 2000. Berit har vært med hele den siste vinteren, og blitt helt hekta hun også. Ellers har de vanligvis med Reidun Grimsø.

Skotøy: Damene sier badesko er lurt hvis man bader hele året, eller er redd for å fryse på føttene, i steinet fjære, eller i ei båtstø for eksempel. Foto: Solgunn Jensen
Proviant: Det kan være lurt å ha med noe varmt å drikke etter badet, om man bader i kaldt vann. Foto: Solgunn Jensen