Sykkeltur på Andøya: En av fem anbefalte turer i hele Norge. Foto: Øyvind Wold, Norsk Friluftsliv

De representerer 950.000 medlemmer: Ett av deres fem reisemål ligger i Vesterålen

Paraplyorganisasjonen Norsk friluftsliv peker ut fem anbefalte sykkelturer i Norge. Én av dem er i Vesterålen.

Norsk Friluftsliv er paraplyorganisasjonen for 17 norske frivillige friluftslivsorganisasjoner, med over 950.000 medlemskap. Den representerer over 5000 lokale lag og foreninger.

Organisasjonen anbefaler fem sykkelturer som ferieopplevelser i sommer. Blant dem er Andøya fra nord til sør. Slik presenterer Norsk friluftsliv sin 60 kilometer lange sykkel-opplevelse på Andøya, med start på Andenes, videre langs yttersida til Bleik, Stave, Nordmela, Nøss og så fra Bjørnskinn til Risøyhamn – og eventuelt oppover innersida tilbake til start.

«En av de mest attraktive og lettsyklede turene i Nord-Norge!», heter det.

– Veien på vestsiden av øya går til dels veldig tett på havet, og i lange strekk nesten uten bebyggelse. Man vil oppleve spisse tinder, rullesteinstrender, digre myrer og innimellom lekre hvite strender, skriver Norsk friluftsliv.

Som et ekstra pluss ved turen trekker man fram at det er svært lite biltrafikk langs yttersida.

– Den eneste merkbare motbakken er sør for Bleik, der man stiger omtrent 50 meter. Fra Risøyhamn møter man mer biltrafikk, og her kan du eventuelt velge å ta buss eller hurtigrute videre sørover til Stokmarknes (flyplass), eller tilbake til utgangspunktet Andenes, skriver man i anbefalingen.

– Muligheter for å gå flere merkede toppturer fra Bleik eller Stave, til utsiktstopper på rundt 300-400 meters høyde, forteller reiseguiden, Øyvind Wold fra Syklistenes landsforening.

Han understreker at man verken trenger særlig god form eller fancy sykkel for å kunne legge ut på sykkeltur i Norge.

– Med et tempo du er komfortabel med, er dagsetapper på rundt 30 til 40 kilometer helt realistisk, også for ganske utrente. Om du har med nok mat, regntøy, lappesaker og nok luft i dekket, kommer du veldig langt med tanke på utstyret. Er du usikker på om sykkelen holder mål teknisk sett, lever den gjerne inn på verksted for en sjekk/overhaling, så har du større sjanse for en vellykket tur, skriver han videre.

De andre turene

De andre turene han anbefaler er:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

• Oslo – Storøyodden badeplass på Snarøya, som han beskriver som et stort parkområde der Fornebu flyplass tidligere lå. I dag er det asfalterte sykkelveier og gruslagte turstier, grillplasser, kafeer, skulpturer, treningsapparater og et stort fugletårn.

• Glommastiens østside fra Fredrikstad togstasjon til Sarpsborg stasjon, gjennom skogholt, forstadsbebyggelse, eldre villastrøk, industri, kulturlandskap, marinaer og flere fine grøntområder.

• Kupert rundtur fra Hafjell, med start og mål på Pellestova kafe, der en stor del går over tregrensen, med lite eller ingen biltrafikk.

• Peer Gynt-veien Espedalen – Gausdal, med start på Ruten fjellstue, Espedal og mål på Segalstad bru i Gausdal. Her går turen i motbakker som oppveies av lange fine og lette strekk gjennom gammelt seter- og kulturlandskap, og en rekke større og mindre sjøer. Utsikt til toppene i Jotunheimen og Rondane får man også.

Norsk Friluftsliv arbeider for et allsidig, enkelt og naturvennlig friluftsliv i tråd med norsk friluftslivstradisjon, som gjennom tradisjonelle og nye aktivitetsformer fremmer friluftsliv for alle.

Dessuten arbeider organisasjonen for å fremme allemannsretten og allmennhetens tilgang til og bruk av naturen.

Organisasjonene som er med i Norsk friluftsliv har individuelle medlemskap og er åpne for alle. De er landsomfattende eller har mer enn 10.000 medlemmer. Organisasjonene har ikke motorferdsel eller organisert konkurranseaktivitet som hovedformål.