17. mai-komité: 17. mai-komiteen lanserer programmet for nasjonaldagen som skal bli en folkefest og barnas dag. – Det er fantastisk å være tilbake igjen, sier leder for 17-komiteen Svein Robert Vestå, Mona Aanes Hansen, Beate Schistad, Åshild Margrethe Olsen og Mona Dahl. Monica Harjang, Susanne Nikolaisen, Sandra Bech, Marita Olsen og Mette Røkenes er også med i komiteen, men var ikke til stede da bildet ble tatt. Foto: Hilde Jørgensen

Endelig tilbake til fullverdig 17. mai-feiring: – Kanskje er opplegget litt «too much»

Programmet for nasjonaldagen på Sortland legger opp til tradisjonell feiring.

For tre år siden ble togruten lagt om, slik at starten er ved Kulturfabrikken og målgang ved Blåbyhallen, der det blir feiring med kafé og barneleker i regi av FAU ved begge sentrumsskolene.

– Det legges opp til besøk på opp til 1.500 mennesker, kanskje flere, som er en stor jobb å organisere. Men opplegget har vært prøvd tidligere, og vi har evaluert og spissa det som fungerte godt. Vi har dyktige folk som hjelper til, så dette går bra. Nå vil vi ha tilbake den tradisjonelle feiringa, ungenes dag, sier leder for 17. mai-komiteen Svein Robert Vestå.

Før toget starter fra Kulturfabrikken, holder ordføreren tale, noe også elevene Anna Stoltz Rasmussen, Amalie Andersen, Alida Mathea Høve, Kine M. Andersen og Emilie Selstø gjør. Ruta svinger blant annet forbi Sjøgata der det blir en stopp med musikk fra korpsene.

Korpsene får da også en kickstart med frokost før de er ute i gatene rundt halv ni på morgenen og spiller. Da har en pynte- og ryddekomité med deltakere også fra årets russ allerede vært ute og ryddet i gatene.

Kor, kino og cruise

Etter tog og kafébesøk er det matiné og konsert med Kammerpikene.

– Det blir en flott konsert som koret fikk tildelt for to år siden, sier Mona Dahl om programmet som har fått tittelen nordnorske nasjonalsanger.

Tradisjonen tro er det også festgudstjeneste og hurtigruteanløp med hurtigruta, denne gangen med M/S Nordkapp. Sortland mannskor stiller opp med sang på kaia ved ankomst. Tidligere har borgertoget gått fra kaia, men det har falt bort.

Ellers blir det to kinoforestillinger for barn og unge. Programmet avsluttes med veteranbil-«cruise» fra Amcar Vesterålen i sentrumsgatene og videre mot Hadsel.

Russetog

Russen vil også gjøre seg bemerket med sitt tradisjonsrike russetog og tale fra Musikkpaviljongen.

– Vi har god dialog med russen, så vi regner med at de også blir mer synlig enn ellers i barnetoget, sier Dahl.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er barnas dag, og vi har tradisjonen tro også hatt tegnekonkurranse om 1. sida på programmet vårt, som Ulrikke Darèn Loftesnes vant. Vi skal også ha hurrarop-konkurranse der det ropet beste blir premiert, sier Vestå.

Dyktige folk med

Han understreker at 17. mai-arrangementet er dugnadsbasert til de grader. Rundt 250 personer trekker i trådene i Blåbyhallen.

De styrer med alt fra kakebaking, til å legge til rette i hallen, til å være parkeringsvakter. Vestå sier han ikke er i tvil om at resultatet er verdt den frivillige innsatsen.

– Vi har kjempedyktige folk på logistikk og administrering med. Det er en dugnad dette som næringslivet støtter bra, så det er greit å være i 17. maikomiteen når det glir så godt, legger han til.

– Men kanskje er opplegget verdt en dialog, at det er litt «too much», sier han.

Parker bilen litt unna

Komiteen oppfordrer til å vise tålmodighet i kafédelen i Blåbyhallen, det er mulig å betale på forhånd og få utlevert bonger, for å lette litt på køen.

– Kø og mye folk er en del av 17. mai, så vis tålmodighet både foran disken og om man må vente på sitteplass, sier Beate Schistad.

– Vi synes det er fantastisk å komme tilbake igjen etter to år med pandemi og tiltak, nå blir det en god, tradisjonsrik feiring på nasjonaldagen, sier Vestå.

– Og vi oppfordrer folk til å gå inn til sentrum eller parkere litt unna sentrumsgatene, sier Dahl.