Hemmelig: Øystein Lindbeck (t.v.) og Robert Larsen er med og legger til rette for Nord-Norges beste gamer-kvalik på Sortland. Deltakerne skal konkurrere i seks ulike spill. Hvilke spill dette er, får ikke deltakerne vite før dagen i forveien. Foto: Inger Merete Elven

Er på jakt etter Nord-Norges beste gamer – uansett alder

SORTLAND: Siste helga i september settes av til konkurranse og spill-kultur på Ungdomsfabrikken.

I oktober skal Nord-Norges beste gamer kåres i en landsdelsfinale i Tromsø. Men først arrangeres kvalifiseringsrunder flere steder i landsdelen – deriblant på Sortland siste helga i september. De to beste sendes videre.

Det er ungdomshuset Tvibit i Tromsø som står for arrangementet, i samarbeid med Ungdomsfabrikken på Sortland.

Ingen øvre aldersgrense

– Vi har allerede fått veldig mange påmeldinger, men det er fortsatt plass til noen flere. Det er ingen øvre aldersgrense, mens den nedre aldersgrensa er 8. klasse, sier Øystein Lindbeck, fritidsleder i Sortland kommune.

De har regnet seg fram til at det vil være plass til rundt 45 deltakere, spredt utover helga. Hver av dem skal prøve ferdighetene sine i seks ulike spill – der den samlede poengsummen er den som gjelder.

– Vi er på jakt etter den ultimate allround-gamer. De seks spillene skal representere en bredde innenfor spillverden, og det kan bety både nye spill og gamle slagere, sier Lindbeck.

Retro-spill og smittevern

I fjor arrangerte Ungdomsfabrikken en konkurranse der Vesterålens beste gamer ble kåret – gjennom ei Fortnite-turnering. Det viste seg å være kjempepopulært, og man håper å få til noe av den samme stemninga denne gangen. Parallelt med selve konkurransen vil det foregå aktiviteter for publikum, med blant annet retro-spill.

– I utgangspunktet er Nord-Norges beste gamer en konkurranse for forhåndspåmeldte, men vi åpner også for en viss andel med publikum – ut fra dagens vanlige smittevernregler, sier Lindbeck.

Det handler om mer enn bare spillinga i seg selv, mener ungdomsarbeider Robert Larsen i Ungdomsfabrikken. Det dreier seg om ungdom, digital teknologi, kompetanse og kultur.

– Gaming kan være noe fint, og det ønsker vi å vise. E-sport blir jo bare større og større, og man skaper seg store nettverk – spesielt på denne typen arrangementer, sier han.

For hele familien

– Tradisjonelt har mange trodd at dette er noe ungdom sitter alene med på gutterommet. Men gaming gir sosiale nettverk. Siste helga i september kan man i tillegg møtes fysisk her. Vi trenger noen sånne samlingspunkter, kanskje særlig i korona-alderen, sier Lindbeck.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De oppfordrer hele familien til å stille opp. For her kan det være noe både for mor, far og lillesøster også.

– Det er viktig og nyttig for foreldrene å se hele den kulturen som er rundt, mener Larsen.

– På lik linje med for eksempel film, utgjør disse spillene erfaringer og minner. Det blir en kulturhistorisk dimensjon over dette også, sier Lindbeck.