På Netflix: Familien Buljo har fått en rolle i en serie om matkultur. Her fra ei prisutdeling under Sjømatfestivalen i Lødingen. Mottakere var Maret og Peder Buljo, Mihkkal Markus og Jusse Niklas. Foto: Katrine Mahdi Vikjord Rist

Familien Buljo dukker opp i Netflix-serie

LØDINGEN: Boazovazzi og familien Buljo fra Lødingen er å se i den rykende ferske episoden «Holiday Feast» i serien Waffles og Mochi på Netflix.

Dette er matprogram for barn og voksne, der man blir kjent med kulturer over hele verden. Serien på 10 episoder kom på Netflix tidligere i år og onsdag 24. november slippes episoden «Holiday Feast» som Maret og familien er med i.

I samme episode opptrer også blant andre tidligere førstedame Michelle Obama og Tracee Ellis Ross. Førstnevnte er både skuespiller og produsent av Netflix-serien.

Tidligere i år fikk familien Buljo besøk av Mochi, en av karakterene i serien. Han krasjlandet rett utenfor boligen deres på Lødingen. Der Maret og Peder Buljo, eier og driver Boazovazzi, en samisk familiebedrift med reindrift som grunnlag.

Danset snødans

– Det hadde blitt helt bart her like før innspillingen. Så jeg tok saken i egne hender og danset en snødans, sier hun.

– Tilfeldig eller ikke, men det kom voldsomme mengder med snø, og det ble skikkelig julestemning da produksjonsselskapet var her, forteller den ferske Netflix-stjernen.

Maret Buljo har allerede satt Lødingen på kartet med å blant annet vinne Espelid Hovigs Matkulturpris 2019, og nå gjør hun det nok en gang.

Les også
Samisk matformidler i Lødingen vant Ingrid Espelid Hovigs Matkulturpris

– Når barna kommer hjem fra barnehage og skole skal vi se episoden. Vi er veldig spent og gleder oss masse. Vi må kose oss litt ekstra, det er jo en dag utenom det vanlige. Da blir det å servere blodpannekaker med selvplukkede multer til, og egenprodusert geitramsbrus, forteller hun.

– Enorm respekt for dyra

Maret vil også oppfordre til å se hele programserien, som forteller om ulike matkulturer og råvarer fra hele verden.

– Jeg håper publikum får en dypere forståelse og respekt for naturen og dyr gjennom urfolkperspektivet. Vi lever tradisjonelt og har en enorm respekt for dyra våre, og det viser vi gjennom å bruke hele dyret. Ingenting går til spille. Vi lager mat av alt som kan spises, og redskaper, klær og pynt av resten. Det er så viktig at barn, men også voksne, vet hvor maten kommer fra, sier hun.