Her dukker det opp moltelaks, utegris og utallige lefsesorter

Nykommer: Produsent Elisabeth Steffensen fra Myren gård på Sortland. Foto: Innsendt

SORTLAND: Bondens marked boltrer seg på ny markedsplass for andre gang.

Bondens marked Midtre Hålogaland kommer tilbake til Vesterålen, og dukker opp på Sortland denne uka.

– Vi har inngått et samarbeid med Kulturfabrikken, og håper å bygge opp kulturtorget på Sortland til en populær markedsplass for lokalmat, både for produsentene og for våre kunder. Dette blir andre gangen vi har marked på kulturtorget, og vi planlegger videre samarbeid, forteller Renate Skredlund i Bondens marked Midtre Hålogaland.

Lefser og kjøtt

– Denne gangen stiller flere av Bondens marked Midtre Hålogalands produsenter på marked, men vi har også med flere nye. Jorids lefsebakeri stiller som vanlig med sine lefser i utallige varianter, bakt på lokal potet og lokale egg. Arilds røykalaks stiller med sin etter hvert veldig kjente røykalaks, samt nye produkter som moltelaks og røykasild, opplyser Skredlund.

Ottestad gård fra Kvæfjord var også med på forrige marked på Sortland. Denne gangen tar de med ferskt kalvekjøtt, og produkter av utegris som ribbe, ytrefilet og nakke.

– De selger også de smakfulle Kvæfjordpølsene, karbonader og bacon. På Ottestad gård lever dyrene et godt liv. Utegrisene får bade i søla, rote i jorden og slappe av i sola. Kalvene får beite i utmarka sammen med moren. Bonden Jan-Erik er opptatt av dyrevelferd og kokken Trygve har bygd opp et gårdskjøkken hvor produkter fra gården videreforedles, sier Skredlund.

Nykommere

– Myren gård fra Sortland er ny hos oss, og de tar med ulike grønnsaker. De har tatt over et melkebruk, men satser nå på småskala grøntproduksjon. Hos dem kan vi handle lokale, kortreiste grønnsaker, nylig høstet, med topp kvalitet.

Ny er også Elrid Pedersen som driver Varnesset gård på Utskår i Bø.

– Elrid er opptatt av økologiske produkter og stiller med syltetøy av solbær og rips, rabarbra og blåbær. Hun har også ulike urter, samt at hun selger sveler som du kan ta med i hånda om du er på farten.

Videreforedler selv

– Ferskt lam kan du kjøpe hos Suolovarri gård fra Lofoten. Beate er en dyktig bonde som er med i alle ledd av produksjonen. Hun tar tilbake slakt fra lokalt slakteri, parterer og videreforedler selv til ulike varer. Hos henne kan du få kjøpt blant annet lammelår, skank, ribber, bog, nakke og saltkjøtt.

– Vi ønsker nye og gamle kunder velkommen, sier Renate Skredlund.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kommer på marked: Suolovarri gård Lofoten. Foto: Innsendt