Enkelt miljøtiltak: – Klesbytting og -fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping, sier Fredrik A. Haga, produsent på Kulturfabrikken. Foto: Innsendt

Her kan du skifte ut klærne i garderoben din, gratis og bærekraftig

SORTLAND: Til helga blir det klesbyttedag og reparasjonsverksted på Sortland.

Mange av oss har altfor mye klær allerede, samtidig ønsker vi oss nye. I helga arrangeres det klesbyttefest og reparasjonsverksted på Sortland, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

­– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet, som også er prosjektleder for Den store klesbyttedagen.

Reparerer på direkten

På klesbyttedagen blir det arrangert reparasjonsverksted, Fikselaug, hvor du kan du få hjelp til å fikse plagg som er slitt og ødelagt. Det er åpent for alle uansett ferdighetsnivå, og husflidslaget stiller med gode tips, veiledning og utstyr.

– Husflid og bærekraft går hånd i hånd. Det handler om å ta vare på det man har, lage ting av varig kvalitet og bruke ressurser på en god måte. Å reparere klærne våre er en enkel og konkret ting hver og en av oss kan gjøre som er bra for miljøet, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.

Klesbyttedagen løfter frem viktigheten av reparasjon for å forlenge klærnes levetid. Bruker vi klærne våre dobbelt så lenge, halveres klimautslippet fra plaggene. Derfor er reparasjon et viktig klimatiltak.

– Klesforbruket står for en viktig del av vårt miljøfotavtrykk. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Hvis vi bytter klær, får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye klær. Dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen. Faktisk kommer så mye som 8 prosent av de globale klimagassutslippene fra tekstilproduksjon, og det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Kjøper du ett kvalitetsplagg som du bruker dobbelt så lenge, istedenfor å kjøpe to plagg, halverer du miljøbelastningen, sier Gillgren.

Bytt sju gamle i sju nye

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til sju hele og fine plagg - klær som er i så god stand at du ville gitt dem bort til din beste venn. For hvert plagg du har med deg får du en klesbyttelapp du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke.

– Innlevering av klær skjer et par dager før selve byttedagen. Innkomne klær stilles pent ut på klesstativ, slik at du kan velge ut andre plagg du liker i bytte mot klesbyttelappene. Alle går fornøyde hjem med nytt tilskudd til garderoben, og overskuddsklær leveres til veldedighet.

– Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klærne sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til, sier Fredrik A. Haga, produsent på Kulturfabrikken.