Sjaltradisjoner: Solvi Laupstad fra Vågan og Bente Tetlie fra Vestvågøy og Sortland vil gjerne vite mer om tradisjonen med sjal i nord. Foto: Hilde Jørgensen

Jakter på nordnorske sjal

Sjal har en lang tradisjon både som festplagg og hverdagsplagg i Nord-Norge. Dette praktiske plagget har vært en del av motebildet for kvinner til ulike tider fra 1800 i Norge, men historier og beskrivelser er knapt å oppdrive. Det har Solvi Laupstad fra Vågan og Bente Tetlie fra Vestvågøy og Sortland lyst å gjøre noe med.

– Vi er interessert i å komme i kontakt med alle som har noe å fortelle oss om sjal og sjaltradisjoner. Det kan være mønster, bilder, eller rett og slett gamle sjal som vi kan gjøre oss kjent med, sier Laupstad og Tetlie, som selv både strikker og bruker sjal, og som nå vil kaste lys over den nordnorske sjaltradisjonen.

De to har så langt søkt både i biblioteker og muséer, men funnet forbløffende lite materiale og beskrivelser om akkurat sjal. Det foreligger en omfattende litteratur om strikking og tradisjonsklær, men altså lite om det plagget som gjennom tidene har vært i vanlig bruk blant de fleste kvinner.

– Vi er interessert i alt av historier om sjal og gjerne oppskrifter eller bilder på eldre strikkesjal som kan konstrueres på ny. Vi er sikker på at det finnes mønstre og tradisjoner som fortjener å bli gjort kjent, og håper å høre fra alle som har noe å fortelle. Bare ta kontakt med oss, sier de to.