Heddaprisen: Katma – Katrine M. Strøm fra Dverberg – fikk Heddaprisen for barneteaterforestillingen Ritsj. Foto: Heddaprisen

Katrine fikk Norges gjeveste teaterpris

ANDØY: Katrine Strøm fra Andøy har fått Heddaprisen 2020 for beste teaterforestilling for barn.

Prisen ble kunngjort søndag kveld.

Katrine Strøm har både idé, konsept og regi på «Ritsj», som er satt opp av Katma i samarbeid med Figurteateret i Nordland og Festspillene i Nord-Norge.

Dette sier juryen: «Å kombinere tempo, stille øyeblikk, handling og plass for publikums egne undersøkelser er en krevende oppgave vinneren har klart. I en spennende og variert scenografi som involverer flere rom og landskap, får vi bli med inn i en forunderlig verden, dels gjenkjennbar, dels overraskende. Dette er en forestilling som tar inn over seg små menneskers behov for å bli engasjert uten å bli invadert, for å la seg føre lenger og lenger inn i fantasien og leken og samtidig få delta selv. Nesten uten ord, men full av kroppsspråk og bevegelser, tar dette ensemblet oss med på en drøy halvtimes reise som veksler mellom dansens sanselighet og teaterets fortellerkunst, alt svøpt i en utsøkt visuell og auditiv helhet der store mengder klissete, knitrende og surrete teip utgjør en viktig ingrediens.»

– Det er helt fantastisk. Denne prisen betyr uendelig masse, sa hun på Heddaprisens egen livestream søndag kveld.

Ritsj: Barneteaterforestillingen Ritsj av Katma – Katrine M. Strøm – handler om teip. Og barns opplevelser med klissete, knitrende limband. Foto: Pressebilde

Det er 20 år i år siden Katrine Strøm begynte å lage scenekunst, og hele tida har hun ønsket å lage teater som berører barn og er viktig for dem. Hun gir foreldrene beskjed om at de ikke skal prøve å holde barna i ro under forestlilingene.

– Det viktigste når man lager barneteater er å prøve å se verden med et barns blikk. Hvis vi for eksempel skal lage en teaterforestilling for ettåringer eller toåringer, møter vi dem. Hva er de fascinert av? Hvordan kommuniserer de? forklarte hun etter å ha fått prisen.

Ved siden av henne var «Den hemmelige hagen» med regi og dramatisering av Kjersti Haugen ved Trøndelag teater nominert, og dessuten «Wendy og Peter Pan» i Ivar Tindbergs regi på Den Nationale Scene.

Heddaprisen deles ut av Norsk teater- og orkesterforening (NTO) og Riksteatret.

Du kan se hele streamen fra Heddaprisen her. Presentasjonen av de nominerte for beste barneforestilling begynner på 33:32.