Fra utstillingen: «Arv» handler om søppel og kultur. Foto: UiT - Norges Arktiske Universitet

Klar med «søppel»-utstilling

SORTLAND: «Uregjerlig Arv» kommer fra Tromsø – via Berlin – til Sortland.

– Kulturminner forbinder vi gjerne med gamle ting, som stavkirker, gravhauger og vikingskip. Samtidig preges våre omgivelser også av andre og mer problematiske levninger fra fortida: Øyer av havsøppel, nedlagte fabrikker, fraflyttede bygder, atomavfall, og miljøgifter. Det er nettopp dette som er tema for denne utstillingen, sier Cathrine Paus, prosjektleder for utstillingen «Uregjerlig Arv», og seksjonsleder ved Norges arktiske universitetsmuseum, i en pressemelding.

– Hvor går egentlig skillet mellom søppel og kulturminne, og kan kulturarv avgrenses til det vi ønsker å bevare? Med andre ord, kan vi velge bort brysomme ting og dermed rense kulturarven for det feilslåtte, stygge eller ubehagelige, spør pressemeldingen.

Utstillingen settes opp på Sortland til helga, og åpningen vil inkludere musikalske innslag. Den handler om seks steder nord i Norge, Russland og Island, og er basert på et forskningsprosjekt ved Universitetet i Tromsø. Moderne ruinlandskap og havsøppel utforskes igjennom gjenstander, fotografier, film og korte tekster – alt et resultat av forskningsprosjektet til arkeologene Bjørnar Olsen og Þóra Pétursdóttir, designet av arkitekt og kunstner Joar Nango.

Utstillingen ble laget i forbindelse med 50-årsjubileet til UiT og 25-årsjubileet til Senter for grunnforskning, i 2018. I 2019 har utstillingen blitt vist ved Humboldt-universitetet i Berlin. Sortland Museum blir dermed det tredje utstillingsstedet for utstillingen, og der blir den stående i godt over to måneder.

Enhetsleder ved Sortland Museum, Ane Høyem, mener det er en begivenhet at museet får stille ut «Uregjerlig Arv». Den vil ikke erstatte «Seabed», men vil vises ved siden av.