Byjubileet: Nå har de klart et variert program for byjubileet for Sortland. Fra venstre: Svein Robert Vestå, Grete Ellingsen, Øystein B. Lindbeck, Tone Toften, Geir Breivik, Kristoffer Lagesen, Roar Wessel Olsen, Ingar Hansen, Willy Vestå og Fredrik Olav Arntsen Haga. Foto: Hilde Jørgensen

– Nå er tenårene over for Sortland. Da er det på tide å se hvilken vei vi skal gå

Det blir et variert program når byen feirer 25 år i år. – Hiv dere med, er oppfordringen.

Komiteen som har utarbeidet et stort og variert program, ønsker velkommen til mange ulike aktiviteter og markeringer på Sortland i halvannen uke i forbindelse med byjubileet. Hver husstand får et program, som spenner fra friluftsgudstjeneste til gaming – for å sitere komiteen selv.

Et av arrangementene er historisk byvandring, særlig i den eldre og nordlige delen av Sortland.

– Rammen er fra gård til by, om hvordan byen har utviklet seg. Turen starter ved Paviljongen og videre opp mot Hovedgården, og så til Minnelunden og ned til Rødbrygga og Kvitbrygga før den ender ved bysten av Sortland-grunnleggeren Georg A. Ellingsen. Vandringa ledes av Ellingsen-familien i samarbeid med Alf Oxem. Alle som vil kan hive seg med, eller eventuelt besøke åpen historisk kafé på Gerdas hus, sier Grete Ellingsen.

Hun minner også om friluftsgudstjeneste i Minnelunden, som har vært arrangert tidligere med stort hell – og kirkekaffe i Kvitbrygga etterpå, som hun og Geir Abel Ellingsen inviterer til.

Vandring og kafé: Historisk byvandring og kafé i Gerdas hus er noe av det som står på jubileumsprogrammet. Grete Ellingsen oppfordrer folk til å delta. Foto: Hilde Jørgensen

Over tenårene

– Er det et stort program for 25 år?

– Det er et variert program og noe for alle. Og jeg tror vi alle trenger feiring og markering. Dette er også noe som er med på å bevisstgjøre rollen som sentrene har, og kan styrke regionen ved at vi viser sammenhengen mellom sentrum og bygdene i kommunen og resten av Vesterålen, sier Tone Toften.

– 25 år er jo et kvart århundre og ikke lite, mener Ellingsen.

– Nei, man er voksen da og tenårene over, så nå er det viktig å se hvilken vei Vesterålen skal gå videre, repliserer Toften.

– Jeg var med å bestemme at Sortland skulle bli by, og under markeringen ble det sendt opp svarte ballonger, i en av dem var det en symbolsk billett til England og til en fotballkamp der Blackburn spilte. Jeg håper bare at noen kommer til jubileet med denne billetten, for den dukket ikke opp for 25 år siden. Det hadde vært kult. Det er min største spenning til jubileet, ler Roar Wessel Olsen.

Mye lavterskel

– Programmet byr på noe fra friluftsgudstjeneste til gaming, som sier noe om bredden i det. Og det synes jeg er veldig flott, sier leder Svein Robert Vestå.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg synes det er noe for enhver smak her, så kan man plukke ut det som man vil være med på, sier Kristoffer Lagesen, som har lansert ideen om en kommuneblomst.

Under jubileet håper man på at det skal bli kåret én av tre blomstene som er plukket ut.

Programmet avsluttes med ei stor spilleturnering, Norges beste gamer, med kvalifiseringsrunde på Sortland som ender med finale i Tromsø.

– Det er bare å hive seg i trening, sier Geir Brevik.

– Vi er veldig spente, og håper folk kommer fra Sortland og hele regionen. Det er mange med for å få dette til, lag og foreninger stiller, og mye koordineringer og en del telefoner ligger bak dette programmet, sier Toften.

Hun understreker at mye i programmet er gratis, og at mye er ment som lavterskeltilbud. Blant annet en stor familiedag med kultur og annen aktivitet i sentrum, som de håper kan arrangeres i godt vær.

Geir Breivik sier at byen skal pyntes med bannere, og oppfordrer næringslivet og kommunen at de pynter med tanke på jubileet.

– Folk kan gjerne engasjere seg med å pynte i egne hager og utenfor husene og lage til jubileumsstemning, og på den måten vise at de bryr seg om nærsamfunnet sitt, sier Toften.

Også turlivet er representert, da Vesterålen Turlag inviterer til Sjufjellsturen i nærmeste fjellterreng på jubileumsdagen 19. juni.

Programmet byr ellers på mye mer av kultur, idrett, det blir dansekveld og et fagseminar om det å velge Vesterålen å bo i, musikk og kafé.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det lyder feststemning allerede.