Turglad: De turglade Andøy-jentene Hanna (5) og Henriette (8) på Øska, 187 meter over havet. Foto: Willy Vestå

Kosetur med dramatikk fra fortida

ØKSNES: De 20 deltakerne på Vesterålen Turlags tur til Tindsøya i Øksnes trivdes i godværet, rapporterer turlederne Tove og Willy Vestå.

Med Skipnes som base lå det godt til rette for både båling i fjæra og topptur til Øska (187 moh).

– Men før vi kom så langt, hadde vi besøkt den gamle internatskolen i Skipnes. Kine Bolstad tok gjestfritt imot oss i det som nå er blitt feriebolig, forteller turlederne.

Gjenkjennelig: Fortellerne Hugo og Turid på skoletrappa. Den pent vedlikeholdte og nennsomt ombygde ferieboligen var lett gjenkjennelig for gamle internat-elever. Foto: Willy Vestå

De tidligere internat-elevene Hugo Nygård og Turid Nilsen fortalte levende om skoletida fra første til tredje klasse. Begge hadde gode minner fra internatskoletida, men for mange unger var det tøft å måtte skilles fra en trygg heim for å gå på skolen.

Mot Skipnes: Med kurs for Skipnes. Det fredete handelsstedet Tinden i bakgrunnen. Foto: Willy Vestå

Hugo fortalte om mora som ville forsikre seg om at ungene hadde det bra, og som lå bak i haugene og fulgte med. Turid fortalte om dramaet da en av guttene ikke kom tilbake fra utedoen. Døra var gått i vranglås, og i uværet som raste var det ingen som hørte ropene om hjelp. Turid ble sjøl den reddende engel i ei fortelling som kunne endt tragisk. Gutten skadet seg nemlig i forsøkene på å komme fri fra fella han satt i.

Turid Nilsen: – For ei lita jente var det god trøst i å se fra vinduet i sovesalen mot Tinden, der pappa hadde fiskeskøyta si. Når skøyta lå i havn visste jeg at han var trygt tilbake fra dagens fiske. Foto: Willy Vestå

Mindre dramatisk ble Skipnes-eventyret for turdeltakerne anno 2020. Fornøyde deltakere fikk med seg både naturopplevelser, galleri-besøk og den historiske utstillinga «Kvinneliv i Skipnes». Et program uten stress, der deltakerne sjøl bestemte tempoet.

– Skipnes-besøket ble avsluttet med stedets utmerkede fiskesuppe, ei perfekt avrunding av en strålende dag, rapporterer Tove og Willy.

Ruging: – Vi hentet ærfuglegg fra en holme i Leirbogen, og en av skolekameratene mine fant ut at han skulle ruge et av eggene ut under dyna. Han våknet til knust egg og masse kliss i senga, fortalte Hugo Nygård fra skoletida i Skipnes. Foto: Willy Vestå
Pause: Grilling på bålet i Leirbogen. Og derfra var veien kort til Flagghaugen, med den vakre skulpturen av Anna og Dorius. Foto: Willy Vestå