Lærenem: Her lærer syriske Mayada bort strikkekunsten til Parisa fra Thailand. Foto: Trond K. Johansen

Lærer strikking og norsk

ØKSNES: Parisa fra Thailand, Mayada og Amina fra Syria var tirsdag på språktrening ved strikke- og spillegruppa i Myre kirke. Her møtes innvandrere og lokalbefolkning for hygge og nytte et par ganger i måneden.

Anne-Lise Stavfjord fra Gisløya er leder for Øksnes menighetsråd. Nylig tok hun initiativet til å få i gang en møteplass for øksneskvinner av forskjellige nasjonaliteter i Myre kirke. Der skal det være ulike aktiviteter som styrker språkpraksisen for dem som bor i Øksnes.

Hun fikk mange positive tilbakemeldinger på det hun hadde tanker om å sette i gang med. Flere sa at de gjerne ville være med for å hjelpe til. Det gjorde også Linda Rasmussen, assisterende rådmann i Øksnes. Hun traff damene fra Syria i kantina på rådhuset og ble godt kjent med dem.

– Jeg synes det er veldig fint å kunne prate med dem. Gjennom dette skapes mulighet for å få større nettverk, da øksnesværingene kan være vanskelig å bli kjent med for fremmedspråklige. Og vi lokale får gleden av å bli kjent med nye kvinner utenfor eget nettverk, sier Stavfjord til Bladet Vesterålen.

Liker å spille: Strikking og spilling gir god språktrening. Foto: Trond K. Johansen

Miriam snakker ekte myreværing

Parisa har bodd i Norge i ni måneder og har lært en del norsk allerede. Hun har språkpraksis i Tangsprellen barnehage i tillegg til klubben i kirka.

– Jeg bor på Sommarøya, forteller hun til Bladet Vesterålen.

Mayada kommer fra Syria og har bodd i Øksnes i åtte måneder. Hun er i språkpraksis ved kantina på rådhuset en dag i uka og er to dager språktrening som assistent på Myre skole.

Amina kommer også fra Syria og har bodd et år og to måneder i Øksnes. Hun får voksenopplæring ved Sommarøy-skolen to dager i uka og er også tilknyttet kantina i Øksnes rådhus.

Amina har to jenter; Mariam og Massa på henholdsvis fem og tre år, som begge har plass i barnehagen på Sommarøya. De snakker skikkelig myreværing allerede.

– Jeg prøver å snakke norsk med mamma hjemme, men det går ikke så veldig bra, smiler Mariam.

– Jeg snakker så sakte og må tenke meg godt om, og da blir hun utålmodig og slår over på vårt morsmål, sier Amina.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Humør: Det er mye latter og godt humør når de møtes i kirka sammen med Anne Lise Stavfjord, Alma (5) og Linda Rasmussen Foto: Trond K. Johansen

Mange som vil hjelpe til

Anne-Lise Stavfjord forteller til Bladet Vesterålen at hun har fått mange positive tilbakemeldinger etter at hun startet opp.

– Språktrening er en bonus av at vi blir kjent og snakker sammen. Jeg kontaktet voksenopplæringa da jeg skulle starte opp for å høre om interesse for gruppa. Andre fremmedspråklige i kommunen et også hjertelig velkommen. Det er også flere lokale som har sagt at de vil være med og det er jo kjempeviktig. Litt av poenget er at de som kommer har noen å prate med.

– Sist vi møttes var vi fire norske kvinner og fire innvandrere.

– I tillegg til språktrening vil innvandrerkvinnene gjerne lære håndarbeid, så strikking er populært. Det er også ei som gjerne ønsker å sy på symaskin, men hun har ingen maskin. Dersom det er noen som sitter med en symaskin som ikke er i bruk, så har vi veldig god bruk for den, sier hun.

– Vi har også stort behov for strikkepinner og garn, sier Anne-Lise Stavfjord.

Hun har fått mange som ønsker å hjelpe til, og det setter hun stor pris på.

– Linda Rasmussen er blitt med via Amina. De ble kjent på rådhuskantina og så er det Amina som har bedt med seg Linda i gruppa, sier hun.

Neste gang de møtes er midt i mars og da håper hun at det er flere som kommer.