Tøff knute: Erna Johansen viser Linnea Bertine Sørensen og Hedda Røsnes Johansen hvordan man kommer seg i gang med ei "apehånd". Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Lærte seg både pappas og bestefars knuter

SORTLAND: Linnea Bertine Sørensen kjente igjen mange av knutene som hun og klassekameratene skulle få lære denne uka. Kystlaget håper å lokke flere barn på sjøen.

Sortland kystlag inviterte tirsdag den første av to puljer med Jennestad-elever ut på brygga. Her skulle de bruke en skoledag på å lære seg om det en ekte sjømann må kunne.

Og det trengs. For som eleven Linnea fortalte:

– En gang forsvant båten til bestefar.

Vi traff elevene inne på Rødbrygga, der de samlet seg rundt knute-rekka. Tau brukes både om bord på båt, og til å fortøye båten til land. Og Linnea kjente begge deler.

– Bestefar elsker fiske, så da bruker man en del slike knuter, sa hun mens hun prøvde seg på båtmannsknop – der man knyter to tau sammen på en enkel, men sikker måte.

Det var en enkel knute. Verre var det å prøve seg på «apehånda».

– Den har et litt uheldig navn, men den brukes for å få vekt på tauet – så det kan kastes fra båt og opp på ei kai, nevnte Erna Johansen fra kystlaget. Og også det kjente Linnea igjen.

– Ja, pappa jobber der Hurtigruta legger til. Jeg så på da pappa kastet en sånn knute, sa hun.

Det var én ting å kjenne igjen knute, og en annen å faktisk få den til. Apehånda er blant de mer kompliserte knutene – her er det ikke bare å krølle tauet sammen til en ball. Det skal holde også.

– Mindre interesse

Elin Johnsen i Sortland kystlag håper å kunne vekke sjø-interessen i flere av barna og ungdommen med slike dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi trenger jo flere medlem. Det er veldig viktig med gammel kystkultur. Selv vokste jeg opp i Eidsfjord, og har vært på havet hele livet, sier hun.

– Føler du at det er mindre interesse for sjø-livet i dagens ungdom?

– Ja, og det har vi lyst til å gjøre noe med. Både det historiske – det er fint å kunne ha skattekista til bestefar i stua, og minnes om det livet – og så er sikkerheta på sjøen veldig viktig, sier hun.

Fortøyning: Skal man øve på seilernes knuter, gjelder det å øve på rett sted. William Vråberg Barosen, Hedda Røsnes Johnsen, Tiril Svanheim og Mathias Nord Paulsen prøver seg. Foto: Håvard Skogly Mækelæ

Båttur til våren

Hun varsler at det blir mer sjøliv på elevene fremover – og flere til.

– Vi hadde egentlig håpet å ta med elevene i båt nå for tida, og også en gruppe flyktninger. Men det ble litt for kaldt, og så kom koronatiltakene i veien. Vi satser på å ta dem med på havet til våren, sier Elin.

Barna fulgte i alle fall med denne tirsdagen – både på knuteknyting, og på forklaring om hvordan en skipper tar seg frem uten å støte på grunn eller skjær.

– Unngå grunna: Alexander Hanssen, Nicolai Johansen, Olav Finjord, Mathias Johannessen og Marcus Karlsen blir fortalt om skipsleier av blant andre Viggo Maas. Foto: Håvard Skogly Mækelæ