Avlyser: Aslak Nore skulle snakke om sin nyeste bok på hurtigrutemuseet tirsdag. Nå er arrangementet avlyst.

Må avlyse på grunn av korona

HADSEL: Forfatteren Aslak Nore skulle snakke om boka si «Havets kirkegård» på Hurtigrutemuseet på Stokmarknes 30 november.

Men forfatteren har sett seg nødt til å avlyse på grunn av koronasmitte i familien.

– Personer i familien har testet positivt for korona. På grunn av det kan han ikke reise fra Frankrike, der han bor, sier kommunikasjonsansvarlig i Aschehoug forlag, Vegard Bye.

Jobbet med boka

Det er selvsagt skuffende for Hurtigrutemuseet, der de hadde gledet seg stort til å få forfatterbesøk.

– Han understreket selv i e-posten til oss at han var skuffet over at han ikke kunne komme, sier leder på museet, Lina Vibe.

Hun forteller at museet har hatt en viktig rolle i arbeidet med Aslak Nores roman «Havets kirkegård», som nylig ble utgitt. Romanen omhandler forliset av dampskipet «Prinsesse Ragnhild» under andre verdenskrig. Skipet var på vei fra Bodø til Stamsund i 1940 da det ble flerret opp av en eksplosjon og sank på få minutter. Halvparten av passasjerene omkom.

– Vi ble kontaktet av Nore da han jobbet med boka, med forespørsel om han kunne komme hit og gjøre undersøkelser, forteller Lina Vibe.

Forfatteren tilbrakte flere dager på Stokmarknes, der han blant annet fikk se gamle tegninger og arkivmateriale.

– Han fikk omvisning av Sten Magne Engen og vi gjorde forskjellig materiale tilgjengelig for han.

Invitasjon

Ekstra stas er det nok derfor at museet har fått takksigelser av forfatteren i boka. Her skriver han:

– I arbeidet med forliset satte Rune Thomas Ege, kommunikasjonssjef på Hurtigruten, meg i kontakt med Lina Vibe på Hurtigrutemuseet i Stokmarknes, og Sten Magne Engen, som ga meg en privat omvisning og fant de gamle plantegningene av og rutetabellene for «Prinsesse Ragnhild». Uten disse tegningene ville jobben med å rekonstruere de siste oktoberdagene før forliset blitt mye vanskeligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Selv om boka til Aslak Nore er en roman, er de historiske opplysningene rundt forliset, korrekte. Nå håper museet at de skal kunne gjennomføre arrangementet over nyttår.

– Det er selvfølgelig synd at han ikke kan komme nå, men vi er enige om å ta opp igjen tråden på nyåret. Håpet er at vi skal få det til så fort som mulig, sier Lina Vibe.