Det nye Hurtigrutemuseet tar form på Stokmarknes. Foto: Idar Ovesen

Med håp om nytt ikon på sjøsida

HADSEL: Stokmarknes er i ferd med å få et ikonisk landemerke. Selv om åpningsdatoen er usikker.

– Skipet representerer historien, og det moderne bygget peker framover.

Lina Vibe kan nesten ikke vente til det nye hurtigrutemuseet på Stokmarknes åpner. Det skulle etter planen vært i sommer, men det blir nok sommeren 2021 i stedet, grunnet koronapandemien. Men den som venter på noe godt…

Knytte sammen

– Det å knytte dette sammen i et ikonisk bygg… ja,

Vibe, prosjektleder for Museum Nord og enhetsleder for Hurtigrutemuseet, finner knapt ord for å beskrive attraksjonen som allerede er i ferd med å bli et landemerke. Det står nettopp der hvor historien om hurtigruta startet i 1893.

En vesentlig del vil bli formidling av denne spennende historien, på vei gjennom brua, kahytter, salonger og motorrom i «Finnmarken» fra 1956. Skipet blir også en sosial møteplass med bevertning. Den nye utstillinga skal bli lett forståelig for den som ikke har historien med seg, og samtidig gi den spesielt interesserte rom til fordypning.

Salong anno 1912

Dampskibssalongen fra «Finnmarken» anno 1912 er også en av attraksjonene i museet, som åpnes for alle besøkende.

– Det blir ei tidsreise fra oppstarten, via perioden 50- til 80-tallet til dagens arkitektur, sammenfatter Lina Vibe, og gleder seg stort til neste sommer. Da blir det etter alle solemerker ei historisk begivenhet når det nye hurtigrutemuseet åpner. (Fra Sommer-Avisa 2020)