Ny bok: Ellen Hofsø er ute med ny bok. Foto: Innsendt

Nå er hun ute med oppfølgeren

HADSEL: Forfatteren Ellen Hofsø har gjort et nytt dykk i kvenenes historie med boka Soldråper, oppfølgeren til Elvesang.

Og nå like før lansering sier hun at det har vært en spennende og interessant prosess å skrive boka. Vi får vite mer om de trange forholdene i Tornedalen i Sverige, i Pajala, i motsetning til første boka Elvesang fra 2017, som dreide seg mest om hovedpersonen Kaarinas opplevelser på sin reise til Lavangen.

Soldråper fortsetter med det Hofsøs fortelling om Kaarina, som sammen med lillebroren ble sendt til Lavangen av mor si som blir igjen på gården i Tornedalen. Tidsbildet er midten av 1800-tallet da det ikke var helt uvanlig at barn ble sendt med samer til Troms og områdene ved norskekysten i nord, for å vokse opp der. Et vanskelig valg for foreldre, men heller det enn å sulte i hjel i uårene nord i innlands-Sverige.

– Jeg har vekslet mellom vinklingen på mora og Kariina og deres liv og hva som skjer med dem og mellom dem i denne boka, forteller Hofsø.

På norsk: Ellen Hofsø Soldråper har skrevet om kvensk drama i Nordkalotten i boka Soldråper, og kommer ut på norsk i første omgang. Boka er utgitt på forlaget ČálliidLágádus. Foto: Innsendt

Lite kjent Nordkalott-historie

Er denne boka også i grenselandet ungdomsbok og bok for voksne?

– Dette er en voksenroman. Jeg har gått noen år framover i tid, så Kaarina er blitt eldre og jeg skriver om litt mer voksen problematikk. Men jeg tror godt at ungdom kan lese boka og ha utbytte av den, sier hun.

– Er det mange som har skrevet om tematikken tidligere?

– Det er skrevet en del sakslitteratur, men ikke så mye skjønnlitteratur. Jeg føler at jeg bidrar til å gjøre kjent en felles historie om kvenene som vi som bor på Nordkalotten har. Det er ikke så mye fokus på dette, så det er artig å bidra til at folk blir nysgjerrig og kanskje inspirert til å lese mer om temaet. Men viktigst for meg er å skrive en roman, en troverdig god historie, sier Hofsø.

Mottakelsen av Elvesang må man vel si var svært god, innkjøpt av Kulturrådet er den også. Venter folk på oppfølgeren tror du?

– Jeg har vært på mange turneer og på bibliotek og skoler i Troms og Finnmark med Elvesang, så det er mange som har lest boka, og jeg har fått mange positive tilbakemeldinger, også fra voksne. Mange spurte etter en oppfølger, og jeg følte det nesten som et krav, sier hun med et smil.

– Jeg begynte iallfall å tenke på bok to, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kaarinas vei til livet

Sterkt band til Vesterålen

Nå er hun spent på mottakelsen av Soldråper, for også denne boka gis ut på det samiske forlaget ČálliidLágádus i norsk utgave. Og Hofsø lanserer boka i slutten av september med et bokbad i Bodø ved Jan Oskar Bodøgaard.

Ellen Hofsø, som har sine aner fra Høfsøy på Senja der faren kom fra, er oppvokst i Bodø, men har bodd 13 år på Stokmarknes. Hun har uttalt at hun synes hun er en vesterålsforfatter, og det sier hun at hun føler seg som fremdeles.

– Det var en viktig periode for min personlige utvikling og mye kreativt ble født mens jeg bodde i Hadsel. Fremdeles er Vesterålen viktig for meg, sier hun.

I dag bor hun i Drammen og er pensjonist, men også skrivestua ved hytta utenfor Bodø har vært viktige skrivesteder for den nye boka.

Hofsø debuterte i 1984 med en skjønnlitterær roman for voksne. Hun har skrevet seks barne- og ungdomsbøker som alle er kjøpt inn av Norsk kulturråd.