Snøvår: Slik så det ut da Kristel Dyrø prøvde seg på en utepils i begynnelsen av mai i fjor. Foto: Skermdump

Slik gikk det i fjor

Vinden var sterkere, snøyen dypere, ungene flere, og viruset tok idretten.

Her er spørsmålene fra i fjor – og fasiten.

Her kan du svare på Krystallkula 2021!

1. Vi ville vite hvor mange nye vesterålinger som skulle kom til verden, og lurte på om antallet fødte barn i Nordlandssykehuset Vesterålen ville bli minst 315. Svaret var JA. Det ble 316 nye vesterålinger på fødestua.

2. Vil noen andre kommuner i distriktet enn Sortland ha vekst i folketallet i 2020? spurte vi. Også her var svaret JA, med et forbehold: Statistisk Sentralbyrå har sluttet å oppdatere «beregnet folkemengde» per 31. desember, så vi må basere oss på tallene ettter tredje kvartal. Her så Sortland ut til å ha fall i folketallet, mens Hadsel og Øksnes hadde vekst fra 1. januar 2020 til utgangen av tredje kvartal.

3. Flyplass-spørsmålet var spennende, og vi spurte om Avinor ville anbefale bygging av en ny stor flyplass i Vesterålen eller Lofoten med minst 1.700 meter rullebane. Fasiten sa JA. Avinor går inn for en storflyplass på Leknes.

4. Vi spurte om noen født eller bosatt i Vesterålen, Kvæfjord eller Lødingen ville komme inn i regjeringsapparatet som statsråd, statssekretær eller personlig rådgiver. Her var svaret NEI. Lofotingen Ingvild Ofte Arntsen, som er statssekretær for landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF), er det nærmeste vi kommer.

5. I 2019 ble det påkjørt 39 elg i Vesterålen, Kvæfjord og Lødingen, og vi ville vite om det ville bli færre i 2020. Rett svar var NEI. Per 31. desember hadde Hjorteviltregisteret registrert 42 elgpåkjørsler i distriktet. Aller flest var det i Andøy og Sortland.

6. Vi spurte om Forsvaret kom til å bestemme seg for å fase inn de nye maritime overvåkningsflyene P8 på Andøya. NEI. Valget ble Evenes.

7. Blir det bevilget penger til gangvei over Sortlandbrua i 2020? spurte vi. Korrekt svar var NEI. Syklistene og fotgjengerne venter stadig.

8. Dessuten spurte vi om Bjørklundveien på Sortland ville bli ferdigstilt i 2020. NEI, men det er bevilget penger til å knytte den sammen med Vesterveien.

9. Du ble invitert til å spå om Sortland kommunestyre kom til å vedta ny idrettshall på Sortland i løpet av 2020? Svaret var NEI. Temaet var oppe i budsjettdebatten, men det ble ikke flertall.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Prøv å tippe hva som skjer i 2021! Svar på årets Krystallkule-spørsmål her!

Hurtigrutemuseet: Fint blir det, men noen åpning ble det ikke i fjor sommer. Foto: Tor Johannes Jensen

10. Vi ba deg gjette om det nye Hurtigrutemuseet på Stokmarknes ville bli offisielt åpnet før utgangen av juli 2020? NEI, var svaret. Det er forsinket til kommende sommer.

11. Videre spurte vi om Hadsel kommunestyre ville vedta nytt svømmebasseng på Stokmarknes. Rett svar var NEI.

12. Vi spurte om fylkesrådets forslag til reduserte fergeruter mellom Melbu og Fiskebøl kom til å bli gjennomført uten endringer i 2020. NEI, det ble det ikke, og et endret kutt-opplegg kom i september og skulle gjennomføres dette årsskiftet. Nå vil det ta flere uker før det blir satt ut i livet.

13. Kommer Øksnes kommune til å sende inn søknad om tippemidler for nytt basseng og kulturbygg i løpet av 2020? spurte vi. Svaret var NEI. Dette var et dobbeltspørsmål. Kommunen sendte tippemiddelsøknad for bassenget i året som gikk, men ikke for kulturbygget. Dermed var det bare én av to som slo til.

14. Du skulle også forutsi om Primex ville greie å drive fabrikken på Myre uten mer enn to måneders permittering. NEI. Den sto stille fra juni til november. Underveis klarte man å få inn ny kapital og styrke eiersida.

Mange arbeidsplasser: Satellittbasen som skal bygges i Børvågen forventes å gi store ringvirkninger i Andøy kommune. Foto: Andøya Spaceport

15. Sier regjering og Storting ja til etablering av Andøya Spaceport i år? spurte vi. Her var gladnyheten et JA. Regjeringa ga tilsagn om 365 millioner kroner i mai, og i juni slo Stortinget fast at satellittbasen skal realiseres snarest mulig.

16. Videre ba vi deg gjette om kunnskaps- og opplevelsessenteret «The Whale» på Andenes kom til å flytte prosjektet til ei anna tomt enn på Sløyken, der det kreves arkeologiske undersøkelser for over 20 millioner kroner. Svaret er NEI. Nordland fylkeskommune ga i november tillatelse til å bruke tomta, til tross for kulturminnene.

17. Vi ba deg gjette om planene om utbygging av Andmyran Vindpark ville bli stoppet i 2020? JA. Prosjekteier Prime Capital trakk i mai anken på beslutninga om at vindparken ikke skulle få forlenget fristen for å starte opp.

18. En hjort hadde i januar i fjor oppholdt seg i Bø i et år, og vi lurte på om det også kom til å bli dokumentert rådyr også i kommunen. NEI. Det er sett rådyr på Sortland og flere steder på Hinnøya, men ikke i Bø.

19. Du skulle svare på om minst ett nytt selskap med omsetning på minst 10 millioner kroner kom til å flytte til Bø i 2020, etter at formueskatten ble kuttet. Fasiten sier NEI. Flytting av selskap har vi ikke sett. Men flere rikinger har meldt personlig flytting, foreløpig uten å ta med seg bedrifter på lasset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Du kan tippe hva som skjer i 2021 og vinne ett års abonnement på Bladet Vesterålen. Prøv Krystallkula her!

20. Ville det bli byggestart for minst en ny næringsetablering i tilknytning til Lofastkrysset? spurte vi. Svaret var NEI. Etableringene i Lofastkrysset har fortsatt latt vente på seg.

21. Kommer det til å bli byggestart på minst ett nytt boligbygg i Flesnesbygda i år? var spørsmålet for et år siden. NEI. Det ble det ikke, men kommunestyret har vedtatt å investere over ti millioner kroner gjennom Kvæfjord Eiendom, og planen var å komme i gang med det fysiske arbeidet over nyttår 2021.

22. Vi ba deg gjette om kinoen i Lødingen ville flytte inn i nye lokaler i løpet av året. NEI, var svaret. Kinoen er blitt værende, men mye stengt på grunn av korona-pandemien, og med usikkerhet om framtida på grunn av kommuneøkonomien.

23. Du ble spurt om den tidligere ungdomsskolen på Lødingen tettsted ville bli revet i 2020. NEI. Bygget står ennå.

24. Du skulle tippe om Melbo IL kom til å bli blant de tre beste i sin avdeling i tredje divisjon fotball kommende sesong? NEI, det ble de ikke. Sesongen ble korona-avlyst.

25. Geir Knudsen fra Øksnes var kandidat til å bli landslagstrener i volleyball, og vi ville vite om han fikk jobben. NEI, han trakk søknaden sin i slutten av januar i fjor.

26. Dessuten spurte vi om Vesterålen kom til å få flere enn tre skyttere kvalifisert til finale under Landsskytterstevnet. Svaret var NEI. Landsskytterstevnet var blant de mange, mange mesterskapene og stevnene som ble korona-avlyst.

I hardt vær: Fra Hjertholmen i Lødingen under septemberstormen i fjor. Foto: Svein Rist

27. Du måtte også være værprofet og forutsi om snødybden på Sortland meteorologiske målestasjon kom til å være over 10 centimeter på noe tidspunkt i månedene april, mai, juni, juli, august eller september. Riktig svar var JA. Så seint som 13. mai var snødybden 170 (!) centimeter.

28. Videre ble du også utfordret til å gjette om det ville bli målt sterkere vind på Andøya meteorologiske målestasjon enn 2019-rekorden på 20,6 meter i sekundet. JA. Det var et år med mye vær. Meteorologene opplyser at den kraftigste vinden som ble målt her i år var 23,1 meter i sekundet. Det var for øvrig 12. mars. Men også i januar og september var vinden over 2019-nivået.

29. Forfatteren Tor Håkon Gabriel Håvardsen fra Melbu ga ut grøsser-roman i fjor, og vi spurte om den kom til å bli anmeldt med terningkast fem eller bedre i noen nasjonale medier. Den fikk mye skryt, men korrekt svar var NEI: Grøsseren «Galgedans» fikk terningkast 5 i Adresseavisa, men ikke i nasjonale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

30. Til slutt ba vi deg gjette om Teaterklubb 81 på Dverberg kom til å slå gamle publikumsrekorder for juleteateret. NEI. Det ble ikke noe tradisjonelt live juleteater, men ei adventshistorie på nett i 24 episoder.