Digital satsing: Leder for kultursamarbeidet Anette Tunheim Jakobsen (f.v.), fritidsleder Øystein Bjørstad Lindbeck, bedriftsrådgiver Nina Kraknes, avdelingsleder personmarked Maiken Andreassen, banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge på Sortland Bernt Ola Nilsen, kultur og ungdomsarbeider i Øksnes kommune, Henriette Endresen og Synnøve Haugen ungdomsarbeider i Kulturfabrikken på Sortland. Foto: Kultursamarbeidet i Vesterålen

Streaming, 3D-modellering, VR og mer: Nå har de fått penger til hele pakka – over hele Vesterålen

SORTLAND: Nå er det gitt pengestøtte til å utstyre hver vesterålskommune med en medielab.

På hver medielab finner man datamaskin, lydmikser, video-mikser, mikrofoner, kamera og alt som trengs til live-streaming, 3D-modellering, VFX-rendering, grafisk design, podkast og VR.

Lokalene i tilknytning til medielabene egner seg til å kunne ha kurs og workshop om bruken av utstyret, samt fasiliteter til å kunne arrangere spill-turneringer på ulike plattformer. Flere av lokasjonene har tilleggsutstyr som VR, playstation, nintendo, skjermer og lerret. Utstyret oppbevares i rom som allerede er tilknyttet eksisterende miljø, hvor ungdommer kan møtes hver uke.

Medielabene etableres på Sortland, Stokmarknes, Alsvåg, Dverberg og i Bø.

Ukentlig tilbud

Det er Kultursamarbeidet i Vesterålen som har gått sammen om å skape fysiske møteplasser for medierelatert virksomhet og datakultur. Gjennom finansiering fra Samfunnsløftet, Nordland fylkeskommune og kommunene, etableres nå medielaber.

– Målet er å skape ukentlige møteplasser i samarbeid med allerede eksisterende tilbud. Det er vi glad for å ha fått til. Nå skal vi bygge videre på dette solide fundamentet med å skape aktivitet og tilbud for de som er interessert i digital kultur, opplyser Anette Tunheim Jakobsen, leder for kultursamarbeidet i Vesterålen, i ei pressemelding.

– Vi var ikke i tvil om at vi skulle være med på dette. Da vi fikk søknaden inn til Samfunnsløftet så kjente vi med én gang at dette var et viktig prosjekt for regionens unge. Det blir en fantastisk fin møteplass for de unge som liker teknologi og digitale utfordringer. Og så er det tuftet på samarbeid mellom kommunene for å få mest mulig ut av de ressursene man rår over, Det liker vi, sier banksjef i Sparebank 1 Nord-Norge, Bernt Ola Nilsen.

Skal gi glede og mestring

Regjeringens dataspillstrategi «Spillerom» skal løfte dataspill som kultur, kunst, næring og fritidsaktivitet. Dataspill kan danne grunnlag for dialog, refleksjon og fellesskap. Et av målene for regjeringens dataspillpolitikk er å ha en inkluderende og tilgjengelig dataspillkultur.

– Vi ønsker at alle skal kunne spille dataspill på norsk og med elementer av norsk kultur og historie. Vi vil øke kompetanse og forståelse på området og engasjere flere til å bruke og skape spill. I strategien viser vi at særlig for barn og unge er det viktig med gode, fysiske møteplasser der de kan spille og være kreative sammen. Vi vil at alle barn og unge skal kunne erfare glede og mestring gjennom kunst og kultur, har Kultur- og likestillingsminister Abid Raja uttalt.

Han har oppfordret kommuner og andre som eier eller driver egnede lokaler om å legge til rette for dette.