Åtgaum: Spiller på Stokmarknes. Foto: Pressebilde

Viseskatter og bondens godbiter på Stokmarknes

HADSEL: Visebandet Åtgaum trekker utendørs på Stokmarknes når det blir marked med lokalt kjøtt, grønt, fisk og ost.

– Bondens marked er tilstede over hele landet med gode lokale produkter og drar ut for å selge varene sine. De var på Sortland under matfestivalen i høst, forteller Kate Adolfsen-Trabelsi i Stokmarknes Vel til Bladet Vesterålen. Velforeningen er medarrangør og har med seg andre lokale aktører til å skape liv i byen til helga.

– Det eneste vi mangler, er at de som har gode vibber oppover, gjør sitt til at regnet må holde opp på lørdag, sier hun til Bladet Vesterålen.

Dette er første gang Bondens marked kommer til Stokmarknes, men hun håper det blir flere ganger.

– Vi sprer markedsbodene såpass utover i gata og på torget at det ikke blir adgangsbegrensning eller registrering av deltagere. Det er godkjent av kommunens helsemyndighet, fordi vi har nok arealer å bruke. Men det blir satt ut handsprit flere plasser, og vi ber folk selv ta ansvar for enmetersregelen og oppførsel som ellers begrenser smitte, tilføyer Kate Adolfsen-Trabelsi i Stokmarknes Vel.

Visebandet Åtgaum er også klar for arrangementet og stiller opp utendørs med klassikere fra den nordiske viseskatten.

– Det gjør at hele arrangementet får litt ekstra atmosfære over seg. Teknisk og kulturavdelinga bidrar også veldig godt til å skape noe her. Så kan vi kanskje ønske oss at det blir et førjulsmarked også, sier Kate Adolfsen-Trabelsi.

Øverst i kofferten har de Cornelis Vreeswijks fortellinger med skrått blikk på kjærligheten og samfunnet – om Fredrik Åkare, Cecilia Lind og Veronica.

Men de har også med seg tonesatte tekster av andre diktere og låtskrivere, blant annet dikt av Bjørnstjerne Bjørnson og Åsmund Olavson Vinje slik tromsøduoen Tobben og Ero formet dem, og vakre vers fra både Carl Michael Bellman, Rudolf Nilsen, Jens Bjørneboe og Ole Paus.

Visebandet Åtgaum består for anledningen av Jens Sundbø (vokal, gitar), Geir Remen (vokal, gitar), Royer Martin Larsen (bass, vokal).