Arne Johan Johansen presenterte årboka hvor «rosinen i pølsa» var artikkelen om kvæfjordmannen Gregus Gregussen Vogter, skrevet av Gerd Salen. Hun fortalte at hun i lengre tid hadde kjent til denne historien om kvæfjordmannen som ble en pioner i norsk industrihistorie, men i ærbødighet for denne mannens betydning hadde hun ikke tidligere våget å gi seg kast med å skrive.

Gregus Gregussen Vogter var utdannet ingeniør og arbeidet ved Norsk Hydro på Rjukan som byggeleder. Der er det også en minneplate med hans navn i maskinhallen på Vemork. – Da jeg omsider tok fatt på å nøste i denne historien, var det som en løk hvor lag på lag ble med ny informasjon ble frambragt, sa hun.

I sitt arbeid hadde hun kontakt med blant annet en kunsthistoriker i Telemark, samt at hun selv hadde vært på Rjukan og samlet informasjon. Artikkelen om Gregus Gregussen Vogter er en god dokumentasjon krydret med gode bilder om denne kvæfjerdingen. Gerd Salen mente det kunne være stoff nok til en bok om Gregus Gregussen Vogter.

En hjørnestein

Historielagets leder, Magne Heide, takket kultur -og oppvekstsjef Lars Tverseth for et godt samarbeid gjennom mage år. Han avslutter nå sin tjeneste i Kvæfjord kommune for å nyte sitt otium i tigerstaden. Han ble beæret og takket med en liten gave fra historielaget.

Som «motytelse» forventet Heide at han som pensjonist kunne skrive fra sin tid i Kvæfjord. Tverseth sa blant annet at historielaget er en hjørnesteins-organisasjon innen kulturen i bygda som tar vare på verdier som gjelder både fortid og framtid.

Geir Hagen presenterte kalenderen for 2017 med mange historiske bilder med blant annet ett bilde fra 1950 av en del barn som var samlet til et skirenn.