Vi er heldige i Vesterålen, som har et så oppegående og variert næringsliv. De to sportsbutikkene føyer seg inn i rekken over lokaleide bedrifter som har holdt det gående lenge – og som fremdeles holder koken. Det må vi glede oss over, men ikke ta for gitt.

Konkurransen om pengene og oppmerksomheten vår har aldri vært større. Netthandelen tar en stadig større andel av begge, og den beinharde konkurransen på markedet gjør at prisene presses ned, i enkelte tilfeller til et nivå lokale bedrifter som driver marginalt ikke kan matche. Det gjelder både fra dag til dag, og i forbindelse med handledager og handleuker som «Black Friday» og «Black Week».

Det er isolert sett forståelig at mange tyr til netthandel. Den oppleves enkel, rask og billig – og kan utføres fra sofakroken heime. Folks privatøkonomi spiller også inn.

Det enkle kan være det beste. Men ikke alltid. Og i dette tilfelle er det viktig å løfte blikket.

Vesterålen er langt fra Norges mest folkerike region. Vi består av flere små kommuner, der det i utgangspunktet er vanskelig å drive butikk. Ikke minst gjelder dette de små og frittstående aktørene, som ikke har en stor kjede i ryggen.

De to jubilantene, Corner Sport på Stokmarknes og Andøy Sport på Andenes, er eksempler på bedrifter vi ikke har råd til å miste. De er viktige, og bidrar både med arbeidsplasser og verdiskapning i sine lokalsamfunn.

Corner Sport har også etablert sin egen nettbutikk, for å møte konkurransen i den stadig voksende nettjungelen. Det har stadig flere av butikkene i Vesterålen gjort. Skal du først handle online, kan du alltids sjekke om noen av de lokale aktørene har nettbutikk. Hvor du legger pengene dine har nemlig stor betydning.

I tillegg til de små, spredd i hele Vesterålen, har vi et stort handelssenter i regionen på Sortland, med et bredt utvalg butikker som det ikke er mulig å ha i hver enkelt kommune. Disse er også umåtelig viktig, og vi må ta vare på dem også.

Handler du lokalt, øker sjansen for at det også i framtida er lys i butikkvinduene du går forbi. Du bidrar til å holde folk i arbeid, og er dermed med på kampen mot arbeidsledighet og også fraflytting. Du støtter også den delen av næringslivet som oftest sier ja til å sponse idrettslaget, koret og korpset – frivilligheten som er så viktig for trivsel i kommunene våre.

Det er ikke lenge til julehandelen er i gang for fullt. De ivrigste har allerede startet. Husk at regionen er full av bedrifter, med lokalt ansatte som kan hjelpe deg.

Vi kan alle bidra til at det blir mange jubileer rundt oss, også i framtida.