Bakteriene ble funnet i dusjanlegget på Sandnes skole i Hadsel etter en rutinekontroll som gjennomføres to ganger i året av Hadsel Eiendom, forteller Oppvekstsjef i Hadsel kommune Line Jeanette Pedersen.

Kommuneoverlege Ingebjørn Bleidvin har gitt kommunen svar på følgende spørsmål.

– Hvordan smitter det?

Legionella smitter når man puster inn små vanndråper som inneholder bakterien. Legionella smitter ikke mellom mennesker. Risikoen for smitte er lav, selv når man puster inn vanndråper med legionella. Det vil si at de fleste som blir utsatt for legionellabakterien ikke blir syke.

– Kan man drikke vannet på skolen?

Det er ikke mulig å få legionella-sykdom ved å drikke vann.

– Hvordan merker man legionella-sykdom?

Legionella kan gi lungebetennelse og influensalignende sykdom. Sykdomsbildet kan være er hodepine, muskelsmerter og slapphet, høy feber, tørrhoste og andre lungebetennelsessymptomer, også magesmerter og diaré kan forekomme.

Noen legionella-varianter er mindre smittsomme enn andre. Ifølge smittevernlegen i Hadsel kommune, Martin Larsen Drageset vet man ennå ikke om det er en smittefarlig variant av legionellabakterien som er funnet.

– Selv om vi ikke kan si noe om smittefaren ennå er det likevel viktig å sette inn tiltak. Vi har derfor valgt å stenge dusjene og skolekjøkkenet til vi vet mer. Vi vil undersøke saken nærmere og kommer tilbake med mer informasjon.