Ber om elg-tiltak på Fv. 82

Ambulansepersonell i Andøy og Sortland, her representert ved Rune Nikolaisen, Alf Ivan Pettersen og Bård Jakobsen (t.h.), mener det bør iverksettes elg-tiltak på Fv. 82. (Arkivfoto)

Ambulansepersonell i Andøy og Sortland, her representert ved Rune Nikolaisen, Alf Ivan Pettersen og Bård Jakobsen (t.h.), mener det bør iverksettes elg-tiltak på Fv. 82. (Arkivfoto) Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

– Rydd skog og kratt langs veien og øk beskatningen av elg.

DEL

Det foreslår Alf Ivan Pettersen.

Han er enhetsleder for prehospital klinikk ved Nordlandssykehuset HF og snakker på vegne av ambulansepersonell i Sortland og Andøy.

– Vi i ambulansen opplever stadig nærkontakt med elg. Heldigvis har vi så langt vært skånet fra kollisjoner mellom elg og ambulanse her i Vesterålen, sier Pettersen, som mener det bør iverksettes tiltak på strekningen Sortland–Andenes.

– Enten kan en øke beskatningen, uten at en får helt bukt med problemet. Det trenger jo ikke nødvendigvis være dyrene som blir tatt ut som går på veien. Alternativ to er at Statens vegvesen iverksetter rydding langs hele strekningen mellom Sortland og Andenes, sier Pettersen.

5-10 meter

Han mener at dersom vegetasjonen blir tatt ned med fem til 10 meter langs veien, vil bilførere være i stand til å oppdage dyr på og langs veien på et tidligere tispunkt slik at en eventuelt kan hindre sammenstøt.

Pettersen forteller at det ‹‹kryr›› av elg på og langs Fv. 82 denne vinteren.

–En ambulansemedarbeider fortalte at det på en enkelt tur ble talt flere titalls dyr på strekningen mellom Strand og Andenes. I tilfeller der ambulansen har akutt behov for å komme fort fram til sykehuset, kan en miste dyrebare minutter dersom sjåføren må holde igjen på farta på grunn av elgfaren. Dette medfører en betydelig ekstra-belasningen på være ansatte, avslutter Pettersen.

Artikkeltags