Færre unge med betalings-anmerkninger

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

221 personer i vårt distrikt i alderen 18-26 år har betalingsanmerkninger. Det er 35 færre enn for fem år siden.

Ferske tall fra Bisnode viser at 26.069 personer i aldersgruppen 18-26 år er registrert med betalingsanmerkning i Norge. Samlet har disse en forfalt inkassogjeld på nærmere 1 milliard kroner.

– Mange unge med betalingsanmerkninger får økonomiske problemer resten av livet. Alle aktører bør være ekstra grundige i sin kredittvurdering mot denne gruppen. Ved innvilgelsesprosesser basert på disponibel inntekt vil vi oppnå færre mennesker med betalingsproblemer senere i livet, sier administrerende direktør Jon Slorer i Bisnode Norge.

Antallet unge med betalingsanmerkninger har imidlertid gått ned i vårt distrikt i løpet av de siste fem årene, fra 256 i 2009 til 221 i 2014.

Her er lokale tall, endring fra 2009 i parentes:

Andøy 24 (– 1), Bø 16 (+ 3), Hadsel 57 (– 16), Kvæfjord 16 (– 3), Lødingen 4 (– 5), Sortland 67 (– 8) og Øksnes 37 (– 5).

Blar opp for barna

4 av 10 norske foreldre må fra tid til annen hjelpe sine voksne barn økonomisk. Samtidig svarer hver tredje ungdom at de trenger mer opplæring i personlig økonomi.

Det viser en undersøkelse som det internasjonale analysebyrået Trendbox har utført for Intrum Justitia.

– Høye boligpriser og studielån som ikke strekker til, er nok to viktige årsaker til at foreldre støtter sine voksne barn økonomisk, sier administrerende direktør Reidun Korsnes i Intrum Justitia.

Rikere foreldre

Samtidig påpeker hun at vi bor i ett av verdens rikeste land, slik at mange har råd til å hjelpe barna med bolig og utdanning.

– Det virker som om det har skjedd en holdningsendring i takt med den økende velstandsutviklingen i Norge. Mens voksne barn tidligere skulle klare seg selv, er det nå blitt status å hjelpe barna, sier Korsnes.

Trenger opplæring

Undersøkelsen avslører også at foreldrenes bistand påvirker barnas evne til å håndtere sin egen økonomi.

– Bare 55 prosent av foreldrene svarer entydig ja på at de prøver å lære barna sine om personlig økonomi. Dette er et urovekkende lavt tall med tanke på hvor viktig det er å ha kontroll på sin egen økonomi, sier hun.

Samtidig svarer 33 prosent av de spurte i aldersgruppen 15-24 år at de har behov for mer opplæring. Til sammenligning er det bare 26 prosent av de svenske ungdommene som svarer det samme.

Artikkeltags