Forside kan havne på utstilling

Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Bladet Vesterålens forside fra 12. mars i år kan havne på Nasjonalbibliotekets jubileumsutstilling i Oslo senere i sommer.

DEL

Nasjonens hukommelse er navnet på prosjektet hvor Nasjonalbiblioteket inviterer publikum til å bestemme innholdet i en utstilling som åpner 24. august i år.

– Prosjektet ble lansert for en uke siden, og responsen er god, sier hovedbibliotekar ved avisbiblioteket i Mo i Rana, Søren Clausen.

Fram til 26. juni kan du via internett stemme på 180 utvalgte objekter fra Nasjonalbibliotekets samling. Objektene er fordelt på 10 kategorier;?bøker, aviser, blader og tidsskrifter, musikk, film og teater, reklame og plakater, radio og tv, kart og bilder, originale håndskrifter og bilder og utvandring til Amerika.

De objektene som får flest stemmer blir vist i den fysiske utstillingen i Oslo, men du kan også lage din egen nettutstilling på Nasjonalbibliotekets nettsider.

Oljemotstand

Blant de 14 avis-forsidene du kan stemme på finner vi én fra Bladet Vesterålen.

Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja og Miljøbevegelsen markerte regjeringens nei til konsekvensutredning med fest og norske flagg på Sortland torg. Bladet Vesterålen slo dette opp på forsiden 12. mars i år.

Unionsoppløsningen med Sverige i 1905 prydet forsiden til Dagbladet 7. juni dette året. Andre avis-forsider du kan stemme på er Aftenpostens oppslag fra da kvinner fikk stemmerett i Norge i 1913, og Stavanger Aftenblads oppfølging etter Alexander Kielland-ulykken i 1980.

I kategorien reklame og plakater kan du blant annet stemme på Natur og Ungdoms hefte med tittelen ‹‹Oljefritt Lofoten og Vesterålen - Nei til utbygging››.

Blader og tidsskrifter

Den norske turistforenings årbok for 1920, Donald Duck-historien Eggemysteriet, som skapte oppstyr i andedammen i Norge i 1963, og første-utgivelsen til Se og Hør fra 1978 er blant bladene og tidsskriftene du kan stemme på.

Det har foregått en systematisk innsamling av materiale publisert i Norge i 200 år – først gjennom Universitetsbiblioteket i Oslo. Fra 1989 overtok det nyopprettede Nasjonalbiblioteket oppgaven. Prosjektet Nasjonens hukommelse er en del av markeringen av Universitetet i Oslos 200-års jubileum.

Hvem har bidratt?

Hele Nasjonalbiblioteket har bidratt med utvalg av objekter, tekstskriving, digitalisering og klarering av rettigheter.

Selve prosjektgruppen har bestått av: Daniela Büchten (idé og prosjektledelse), Sidsel Hindal (koordinering), Fred Moerman (programmering) og Bjørn-Erik Bjørgan (interaksjonsdesign). Redaksjon: Daniela Büchten, Marius Wulfsberg, Liv Anniken Stavik og Sidsel Hindal. Interaksjonsdesign og visuell utforming: Tank Design.

Jubileumsutstillingen i Nasjonalbibliotekets lokaler i Oslo er åpen i perioden 24. august til 8. oktober i år. Hvilke objekter som stilles ut kan altså du være med på å avgjøre ved å stemme på Nasjonalbibliotekets nettsider fram til 26. juni.

Artikkeltags