Forsvaret inntar Vesterålen

Forberedelser til øvelse. (Illustrasjonsfoto)

Forberedelser til øvelse. (Illustrasjonsfoto) Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Folk i Andøy, Hadsel, Kvæfjord, Lødingen og Sortland må forberede seg på å møte militære styrker til uka.

DEL

Forsvaret har rekvirert privat grunn i alle disse kommunene til den flernasjonale øvelsen «Cold Response 2010», som skal gå fra 15. februar til 7. mars.

9.000 soldater

I underkant av 9.000 soldater fra 14 nasjoner deltar på øvelsen, med både hærstyrker, marineavdelinger og luftavdelinger. Rundt 1.000 av soldatene er spesialstyrker.

Hovedtyngden av selve øvingsaktiviteten vil likevel ikke foregå i Vesterålen. Aktivitetene på land vil være konsentrert rundt et kjerneområde fra Setermoen ned til Bjerkvik, og på Kystaksen om Gratangen og E10 ut til Bogen.

Det vil være fly- og helikopteraktivitet primært fra den militære flystasjonen i Bodø, men også fra Ørland, Andøya, Evenes og Bardufoss.

På sjøen vil det være størst aktivitet i Andsfjord, Vågsfjord, Vestfjorden og Ofotfjorden.

Mange kommuner

Øvelsen kommer også til å foregå i Ballangen, Evenes, Narvik, Tjeldsund og Tysfjord i Nordland, og i Balsfjord, Bardu, Berg, Bjarkøy, Dyrøy, Gratangen, Harstad, Ibestad, Kvæfjord, Lavangen, Lenvik, Målselv, Salangen, Skånland, Sørreisa, Torsken, Tranøy og Tromsø i Troms fylke.

– Husk på at en av de største risikoen under øvelsen er trafikkulykker. Vi oppfordrer alle foreldre og foresatte til å informere barn og ungdom om hva som skje i distriktet. Vis aktsomhet i trafikken, og bruk refleks, advarer Forsvaret.

Artikkeltags