Spår varm sensommer og høst

Karin og Asbjørg vasser på Malnessanden - på tilbaketuren fra Røsshagan...

Karin og Asbjørg vasser på Malnessanden - på tilbaketuren fra Røsshagan... Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Værprognosene tyder på at sensommeren kan bli tiden for norgesferie. Spesielt i Nord-Norge.

DEL

Tremånedersvarselet for august, september og oktober viser en god sjanse for varm sensommer og høst.

– Det er de nordlige områdene som får en sensommer og høst som blir godt over normalen. Over halvannen grad varmere lengst nord, sier Jostein Mamen, forsker ved Meteorologisk institutt, til NTB.

En til halvannen grad varmere

Temperaturutsiktene og prognosene for perioden august til og med oktober tyder på at det kan bli en halv til en grad over normalen for Sør-Norge.

For de største delene av Nord-Norge går varselet ut på en til halvannen grad varmere. Unntaket er indre deler av Troms og Finnmark som får bortimot to grader over normalen. Prognosene fra Meteorologisk institutt baserer seg på gjennomsnittstemperaturer i perioden 1961–1990.

Snittverdier

– Disse varslene er gode for de tropiske områdene, mens kvaliteten for de nordlige breddegrader som her hos oss, er så som så, understreker Mamen.

Verdiene som oppgis fra instituttet er snittet for tre måneder under ett. Det vil si at en måned kan være varmere enn normalen, den neste kaldere, mens den tredje ligger på gjennomsnittet.

Meteorologisk institutt har foreløpig bare tremånedersvarsel med prognoser for temperaturer, men ikke for nedbør i perioden.

Artikkeltags