Tar inn utsynet: Store vinduer i stua sørger for natur i panorama. Foto: Idar Ovesen

Gjenopplivet 50-tallshus på Skåltofta

ØKSNES: – Det gir ei glede å kjenne på at vi har tatt vare på dette huset, sier Ruth Anne Steffensen. Da hun og mannen kjøpte det, var det ubeboelig. Nå får det gjester både fra Sortland og USA.

Steffensen nipper til kaffekruset og tar inn det storslagne utsynet gjennom store vindusflater. Fra stua glitrer havet i solstrålene og der borte skinner fjellene på Skogsøya.

– Et sånt prosjekt blir til mens du går, sier Steffensen, som kommer fra Myre, men som i årevis har bodd i hovedstaden.

De var egentlig på jakt etter hyttetomt, hun og mannen, Kjell Ove Torkildsen, og hadde sett seg ut en plass like i nærheten. Samtidig sto dette murhuset fra tidlig 50-tall ledig på Skaaltofta, like før Nyksund, og for salg.

Avslappende og lekkert: Det ene av de to badene har det lille ekstra når det kommer til utsyn. Foto: Idar Ovesen

– Vi kjøpte det ganske fort, forteller Steffensen. Hun og Kjell Ove så muligheter med huset, den gang i 2011. De visste det ville bli mye arbeid. Huset på to fulle etasjer og uinnredet kjeller var ubeboelig. Sent i 2015 startet oppussinga.

Helt uten erfaring med byggeprosjekt var de heller ikke. I 2006 gjorde paret om et rekkehus i Oslo.

Blir til mens du går

– Vi visste vi kunne bli enige om det meste, sier vertinnen, og legger til at et sånt prosjekt blir til mens du går.

Resultatet er blitt linjer som snakker med huset – henimot funkis i uttrykket. Stilrent, mye innslepp av lys – og romslig.

Ruth Anne fikk «snakket seg til» ei trapp også på sørsida, som Kjell Ove egentlig mente var unødvendig. Så nå kan vertskap og gjester gå rett ut fra kjøkkensida og ned på den støpte uteplassen og nyte frokosten når været tillater. Døra – som har glassvindu helt ned – korresponderer også med lyslinjer fra nordveggen.

Uteplass: Vertskapet nyter gjerne frokosten i det fri når været tillater. Foto: Idar Ovesen

De har selv tegnet og planlagt, men alt arbeidet er utført av fagfolk. Etter hvert som pengene rant ut tenkte de også utleie.

– Du må ha litt is i magen, mener Ruth Anne, som i grunnen synes det er riktig at flere kan nyte av stedet, og at «det ska bo folk i husan».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En verdi i seg selv

– Det har en verdi i seg selv, og samtidig får man oppleve naturen her, skyter Kjell Ove inn.

Han kommer fra Radøy nord for Bergen, men var ofte i Raftsundet under oppveksten, da han har familie derfra. Ruth Annes foreldre kom fra Tilset på Skogsøya og Melrabben, så hun hadde ikke noe «personlig» forhold til Nyksund og området rundt.

– På en måte har vi oppdaget denne delen av Øksnes også, sier de.

Vertinne: Ruth Anne Steffensen synes det er hyggelig med folk i huset når hun og de andre i familien er fraværende. Foto: Idar Ovesen

Oppussinga var ferdig til Sankthans i 2017. Siden vertskapet bor i Oslo og bare tilbringer noen få av årets uker her nord, begynte de straks å leie ut til turister og andre interesserte.

Fra USA og Brasil, fra Sortland og Harstad

Til Skaaltofta kommer gjester fra USA så vel som Brasil og Europa. Og også fra nærområdet. Noen er gjengangere.

– Folk fra Sortland eller Harstad vil også tilbringe ei helg eller noe dager her. Naturen her gir like mye dem opplevelser som de som kommer fra Tyskland.

Skaaltofta finner de fram til via bookingsider og Airbnb. Og stedet har også ei egen nettside. Vertskapet overlater helt og holdent huset til gjestene. Og aldri har de opplevd ubehageligheter av noe slag.

God morgen! Friskt og nystrøket sengetøy møter gjestene. Foto: Idar Ovesen

Alltid friske blomster

– Folk setter pris på at det ser ordentlig ut når de kommer. Det er alltid friske blomster, sier Ruth Anne. Det lønner seg nok, for det ser skikkelig ut når de forlater også, selv om gjestene slipper å vaske etter seg.

I sommer er Skåltofta så og si fullbooket. Det er pågang «jevnt og trutt» året rundt, men vertskapet hadde gjerne sett at flere tok den noe kronglete veien også vinterstid.

– Egentlig skulle de kommet både vinter, vår, sommer og høst. Alle årstidene gir opplevelser, smiler Kjell Ove.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi hadde lyst til å gjøre huset på Skåltofta tilgjengelig. Vi synes det er deilig at det bor folk her, sier Ruth Anne.