Skårvågen: Slik foreslår Vesterålen Turlag at du går ut langs Skårvågen i Bø. Hentet fra boka "På tur i Vesterålen og Lødingen". Foto: Faksimile, Vesterålen Turlag

Her får du utsikt over både Vesterålen og havet

I Vesterålen finner du turmål nesten uansett hvor du er. Er du ute etter den helt spesielle utsikten, kan det lønne seg å ta en kjøretur litt utenfor egne hjemtrakter.

Dronningruta i Øksnes, som går mellom Nyksund og Stø, trekkes stadig fram som turmål i Vesterålen. Spesielt etter sommeren 2018, da den ble en del av tur-TV-sendingene til NRK og Lars Monsen – og da den ble kåret til landets tredje beste tursti.

– Du får både kystterreng og fjellterreng, og utsikt over Stø og Nyksund. Jeg føler heller aldri at jeg har gått i en kø av folk. Ruta er så lang at det ikke er noe problem, sa Bengt Stian Nilsen i fjor.

Man kan fort få en liknende opplevelse i Bø. Trond Løkke i Vesterålen Turlag trekker frem Skårvågen.

– Det er et veldig flott turmål som likner på Dronningruta i Øksnes og Måtind på Andøya. Det er en enkel tur, der du går på fjell med hei-preg, og du får utsikt ut mot havet. Du ser sør mot Lofotveggen, og mer til, nevner Løkke.

I fjor tipset Berit Nilsen blant annet om enda en liknende, majestetisk opplevelse på Breitind i Bø – og en lengre tur:

– Går du Fjærvoll-Lynghaugtinden-Vetten-Steine får du hele fjellrekka med deg. Dette er fjellturer som de aller, aller fleste kan gå. Du kan gjøre familieturer ut av dem, med barn nedi sju-åtteårsalderen om de er spreke. Og de gir fantastisk utsikt over hele bygda, sa hun.

– Utfordrende men tilgjengelig

Årets «Ti på Topp», Bedriftsidrettens årlige turgåing-konkurranse, brakte inn fire nye (for konkurransen) turmål i Sortland kommune i år. Middagsbogtinden, Nattmålsheia, Skråtinden og Durmålstuva gled inn på lista.

– Vi prøver å sette opp noen nye turer hvert år, og har fått tips fra lokalkjente om fine stier, sier Mona Skipnes, som styrer Ti på Topp-konkurransen fra Bodø.

Hun har familie i Vesterålen, og kommer dermed innom i løpet av sommeren. Av turene hun har tatt her, er det to hun utpeker som favoritt.

– Mikkeltind i Sortland er en favoritt. Den er utfordrende, men tilgjengelig. Der blir man pumpa om man går i tempo, men man kan også gå rolig. Jeg har gått turen med ei jente i fem-årsalderen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mikkeltind-turen er regnet som «medium» vanskelighetsgrad – det samme som turen til Steiraheia. Skal man til Mikkeltind, går turen fra Sildpollen sørvest for Holmstad, opp på det 594 meter høye fjellet.

– Fra ungdomshuset følger du en god sti oppover i skogen mot Mikkeltind. Når du kommer opp i ura er det mange merker og varder som det er lett å følge oppover. Er du redd for høyder, gå lengre inn i ura, men liker du å gå litt luftig å se på utsikten gå da langs kanten, står det i beskrivelsen.

– Det er en fantastisk utsikt på toppen, sier Skipnes.

Mikkeltind er en av de 15 toppene som er med i årets Ti på topp i Sortland. Foto: Renate Rasmussen

Øy-turer

Det er kanskje enda mer spesielt for henne å gå opp på fjellene på øyene i Øksnes Vestbygd – der du må ta båt for å komme deg ut.

– Om du ikke har vært der, anbefaler jeg det, sier hun.

I fjorårets turtips-sak nevnte lokalkjente Stian Nilsen blant annet turen opp til Stigkollen på Skogsøya – der man kan gå fra båtleiet Tunstad til Hjellsand, og så nordvest langs turstiene.

– Hvordan skiller Vesterålen seg ut som turområde fra andre steder?

– Man sammenlikner det ofte med Lofoten, men jeg synes Vesterålen er enda finere. Det er stor variasjon, med masse små idylliske plasser, en majestetisk følelse på toppen, og turmuligheter omtrent uansett hvor man er, sier hun.

Møysalen

Trond Løkke er en godt erfaren turmann, og hans yndlingstur er dermed litt mer krevende.

– En tur som er et lønnlig mål én gang i året, er Møysalen. Da må det passe med tid, rom og båtskyss, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Møysalen er også en heldagstur, enten man tar det med eller uten guide.

Øverbreen: En isbre må overvinnes om man skal på toppen av Møysalen. Her ser vi Hanne Sandøy og Annie Bjørnstad på tur. Foto: Hilde Jørgensen

Snørikt i år

Med snøvinteren i år og den særdeles sene våren, ser Løkke for seg at det kan være en del snø igjen på flere fjell i løpet av sommeren.

– Folk må være forberedt på mer snø i høyden enn vanlig i år. Om man tar med seg gamasjer kan man unngå å få det ned i skoene. Likevel: Snøen kan godt være sammenpakket, og i noen tilfeller kan den være lettere å gå på enn steinrøys, sier han.

– På kysten på yttersida kan man nok regne med snøfrie fjell før man ser det på innsida av Hinnøya, legger han til.

Illustrasjonene med tursti-opptegning er hentet fra turlagets bok «På tur i Vesterålen og Lødingen».