Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Den økonomiske nytten av slike inngrep har vært styrende. Antropologen Harald Eidheim og rettssosiolgen Vilhelm Aubert har vært blant kritiske forskere på 1960-tallet. «Samiske studier» er blitt etablert på Universitetet i Tromsø fra starten av.
Planen om å demme ned stedet Masi ved Alta-Kautokeino-vassdraget har vekket i stort omfang og med styrke den av fornorskingspolitikken tilsidesatte samiske identitet. Reindrift er symbol for samisk kultur og selv-følelse. Siden er samenes rettigheter blitt klarlagt og Sametinget er blitt etablert.
Verdier i ulike sfærer
Det økonomiske utbyttet av reindriften og pengeverdien ved å nytte beiteland industrielt må ikke sammenliknes. For den personlige sfæren å oppleve natur, kultur og levd identitet er immateriell verdi som ikke kan gyldig måles opp mot pengesfæren.
Et eksempel, med hensikt hentet fra urban kultur, skal klargjøre: Tyske Max Planck (1858-1947), i 1918 hedret med Nobels pris for fysikk, hadde med kvanteteorien skapt en ny forståelse av fysikken. Alderdommen i NS-tiden ble tragisk: Sønnen henrettet etter mislykket attentat (ved Stauffenberg) på Hitler. Jødiske venner (Einstein m. fl.) fordrevet. Verden satt i brann, venner, fagfeller og de mange ukjente tvunget til å krige mot hverandre. Heimen lå bombet.
Det immaterielles verdi
I denne trøstesløsheten ble Max Planck geleidet til kjelleren under et sammenfalt hus. Der ble i levende lys framført klassisk musikk. Opplevelsen av musikken løftet Planck opp i troen på en fri verden, idealene i hellenistisk filosofi og tyranniets endelikt.
Fornorskingen hadde gjort samene maktesløse og oppgitte, frarøvet dem kulturen som «mindreverdig» og «ukristelig». Dagens reindrift er ikke «folklore» men kultur- og identitets-verdi. Den kan ikke regnes om i terawatt høstet vindenergi. Urfolkets tegninger i stein skuret etter istida, er uvurderlig kulturarv. I penger er det ingenting.