Krangel: Helseminister Bent Høie (H) har den seneste uka kranglet offentlig om korona-håndtering med byrådslederen i Oslo, Raymond Johansen (Ap). Det burde begge holdt seg for gode til. Foto: Karin Andersen

Å gjøre politikk ut av denne krisen, er rett og slett å leke med ilden

Søndag gikk både helseminister Bent Høie (H) og helsedirektør Bjørn Guldvog ut i media med en innstendig oppfordring om at byrådet i Oslo trykket inn alarmknappen og strammet inn tiltakene for hovedstadens innbyggere ytterligere. Det gjorde de etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap), dagen før, fortalte at byrådet ville avvente ytterligere tiltak i hovedstaden.

På en pressekonferanse søndag uttrykte helseministeren ei klar forventning til at kommunen vil følge helsemyndighetenes råd, men dette ble igjen blankt avvist av byrådslederen. Raymond Johansen gjentok at byrådet ville vente, for å se om korona-tiltakene kommunen allerede hadde iverksatt fungerer.

Mandag kveld fikk pipa en annen lyd. Da kunngjorde byrådslederen at Oslo kommune likevel strammer inn, ved å innføre en rekke nye tiltak. Blant annet påbud om bruk av munnbind på kollektivtransport når det ikke er mulig å holde en meter avstand, og påbud om registrering av gjester på serveringssteder.

Diskusjonene om tiltak skal tas på kammerset, ikke på NRK eller TV2.

Kjeklinga i media om korona-håndteringa har vært forbløffende å være vitne til. Helseministeren og byrådslederen har framstått som to foreldre som febrilsk forsøker å oppdra ungene sine, men som ikke er enige om framgangsmåten. I slike tilfeller er det ofte ungene som står tilbake som taperne.

Høie og Johansen burde selvsagt sørget for at stat og hovedstad var samkjørte fra starten. Diskusjonene om tiltak skal tas på kammerset, ikke på NRK eller TV2. Slik situasjonen er håndtert de seneste dagene, har statsråden og byrådslederen vært med på å svekke folks tillit – både til myndighetene og til håndteringa av pandemien.

At vi i Norge lyktes med å slå ned den første bølga i vår, ved hjelp av svært inngripende tiltak, bygde i stor grad på tillit i befolkninga. Mye takket være at myndighetene sto samlet bak beslutningene, og i kommunikasjonen ut til folk.

Ingen ønsker seg like inngripende tiltak som i mars. Etter et halvt år med koronaviruset er slitasjen stor. Og vi er langt fra mål – dessverre. Tillit og samhold er med andre ord ekstra viktig nå.

Å gjøre politikk ut av denne krisen, er rett og slett å leke med ilden.