Å utsette seg selv og andre for fare er ikke greit

21 mennesker mistet livet i trafikken i mai. Det er det høyeste tallet siden juli 2016. Før det var også april en måned med mange alvorlige ulykker, og 13 omkomne.

Utviklinga de siste månedene er urovekkende. Nordland er også et av fylkene som skiller seg ut negativt i ulykkesstatistikken hittil i år. Det skyldes blant annet at fire tsjekkiske turister omkom i Steigentunnelen 15. mai, da en personbil kolliderte med en traktor med henger.

De siste årene har mange nordmenn valgt Norgesferie. Mange vil gjøre det også i år. Samtidig ventes det igjen storinnrykk av utenlandske turister. Og vi vet av erfaring: Det er Nord-Norge som er det heteste reisemålet i vårt langstrakte land.

Trafikken har allerede tatt seg betydelig opp. Også i våre nærområder. Lange køer for ferga mellom Lødingen og Bognes allerede i slutten av mai er en god indikator på hva vi har i vente i tida framover.

I fjor sommer ble det publisert en rekke videoer på sosiale medier av livsfarlige forbikjøringer, og av parkeringer langs veiene som potensielt kan bli til dødsfeller. Det er ofte små marginer som avgjør utfallet, og det er verdt å ha med seg at noe av det viktigste vi kan gjøre er å få ned fartsnivået. Ulykker vil alltid skje – men jo lavere fart, jo færre dødsulykker.

Ruspåvirket kjøring er også årsak til en stor andel av dødsulykkene i sommertrafikken. Husk at du aldri skal aldri kjøre i påvirket tilstand, om du så bare er usikker på om du er edru fra dagen før. Og er du usikker på om den du sitter på med er ruset, må du sette ned foten. Ta fra dem nøklene om du må. Det kan redde liv.

Vi alle har et selvstendig ansvar for å følge veitrafikkens lover og regler. Vi må i tillegg ta hensyn til øvrige trafikanter – også de myke. Å utsette seg selv og andre for fare er rett og slett ikke greit.

Samtidig må politiet være synlig langs veiene. Økt trafikk må føre til hyppigere kontroller.

Å unngå at 2022 blir ulykkesrekord-sommeren er vårt felles ansvar.