Daniel Kvile, daglig leder i Hålogaland fotballkrets. Foto: Tor Johannes Jensen

Alle må på banen – også fotballspillere

Av: Daniel Kvile, daglig leder i Hålogaland Fotballkrets

Det er med stor bekymring vi leser utspillet fra FHI, om at breddefotballen ikke skal få spille kamper før 1. september. Samtidig sier FHI at det ikke er lurt å sammenligne grupper opp mot hverandre når det gjelder hva som er innenfor smittevern, og hva som ikke er det.

Når noen deler av samfunnet åpnes, blir det svært vanskelig å ikke sammenligne. Det er vanskelig å forstå at breddefotballen ikke kan trene med fullkontakt, eller avvikle fotballkamper. Både norske og danske analyser av fotballkamper på dette nivået viser at kontakten er minimal. Spillerne har svært lite fysisk kontakt med hverandre. En studie fra Århus Universitet bekrefter at smitterisikoen er lav når man spiller fotballkamp i det fri. Et interessant moment er også at risikoen for smitte sannsynligvis er mindre på lavere nivå enn den er i toppfotballen. På lavere nivå går det lengre tid før man blir taklet, markeringene sitter ikke like tett, spillerne står lengre fra hverandre og tempoet er lavere, ifølge universitetet i Århus.

Forståelsen er selvfølgelig stor for at vi alle er inne i en merkelig tid. En tid hvor en farlig, og svært smittsom, sykdom henger over oss, og hvor vi alle må ta ett ansvar. Ansvar både for oss selv og for hele samfunnet.

Jeg tør påstå at hele fotballorganisasjon, helt ut til de mange dyktige trenerne som gjennomfører gode aktiviteter, såkalte koronatreninger, har tatt dette ansvaret. Nå må alle disse få lov til å sette i gang med normal aktivitet, fotball med full kontakt. Å utøve fotball med en meters avstand, er kun en liten del av det å spille fotball.

Det er skapt et kunstig skille på 20 år for trening i breddefotballen. Mange av våre klubber har spillere både over og under 20 år på samme lag. Det er faktisk helt normalt i seniorfotballen. Regelen slik den nå er, er at noen skal få lov til å gjennomføre øvelser med kontakt, mens resten må stå en meter unna hverandre og forsøke å gjøre samme øvelse. Dette henger ikke på greip.

Spør en fisker om det holder å tørrtrene mens fisken svømmer oppover elva. At han/hun bare får lov å kaste med stanga på plenen, om det blir det samme som å stå i elva? Eller at skillet går på 20 år? «Dessverre så ble du 20 år i dag, da får du ikke lengre fiske i elva sammen med de andre i klassen. Du må stille deg på plenen til naboen. Husk bare å holde en meter til ham».....

Slik det er nå, står vi faktisk i fare for at spillerne mister motivasjonen. Det er grenser for hvor lenge det er motiverende for en fotballspiller med 25 års fartstid å ikke kunne trene som normalt, og å ikke kunne spille fotballkamper. Da kan det dessverre ende med at noen velger å sette skoene på hylla.

Mange hevder sikkert at fotballen har fått lov til mye i denne tiden, men protokollen som de øverste divisjonene må etterfølge er knallharde. Så tøffe at få andre kunne gjort det samme. Nå åpnes Norge gradvis. Man kan kjøre hvor som helst i landet, man kan igjen fly som normalt, barer åpnes, badeland åpnes, strendene våre er fulle - selv i kalde nord, og treningssentrene er åpne. Flott sier jeg, men da må også resten fotballen kunne åpne.

Lofoten og Vesterålen er solgt inn som årets store feriedestinasjoner. Mange tusen turister, fra hele landet, vil reise med fly, bil, bobil, campingvogn og ferger nordover til vakre omgivelser. Men vi som bor her, skal ikke få sendt våre barn og ungdom for å spille fotball. Det er vanskelig å forstå og nesten umulig å skulle forklare til spillere, trenere, foreldre, ledere og klubber i organisasjonen vår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I de fleste kommuner i Hålogaland sliter man allerede med fraflytting og svært få innbyggere mellom 20 og 40 år. Altfor mange av våre unge voksne velger utdanning og etter hvert jobb andre steder i Norge. Disse unge skal en dag ta over samfunnet. Da er det nesten katastrofalt at akkurat denne

gruppen ikke skal få spille fotball før 1.september. Rune Olsen, trener i Harstad IL, sier de trenger tre uker fra trening kan starte, til at laget er klar for kamper. Dette for å unngå skader. Med høst og vinter i Nord-Norge vet vi heller ikke hvor lenge våre baner er spillbare. Da blir det utfordrende å få gjennomført de planlagte seriene våre. Et helt år uten seriespill er vanskelig å ta inn over seg.

I Hålogaland er det mellom 6000-7000 som er aktive fotballspillere. Dessverre har vi allerede opplevd frafall. Vi har allerede for få lag i ungdomsfotballen 13-19 år. Etter at koronatiltakene inntraff har over 10 prosent av påmeldte lag i ungdomsfotballen trukket seg. Om alt er grunnet pandemien kan vi ikke si med sikkerhet, men at den har hatt negativ påvirkning er det ingen tvil om. Da er det rundt 100 ungdom som ikke lengre har ett tilbud i sin klubb. Vi har også dialog med noen seniorlag, som står i samme situasjon. I en nasjonal undersøkelse gjennomført av NFF melder 54 prosent av klubbene at man har opplevde, eller frykter, frafall. Våre klubber er viktig for fotballen, men de er enda viktigere for sine lokalsamfunn. Om det er på Ballstad, i Bø, på Andenes, i Beisfjord, i Grovfjord - vi har rett og slett ikke råd til å miste enda flere.

Derfor må vi få alle på banen igjen, også våre fotballspillere.